АКО ВИ ТРЕВОЖИ ХОЛЕСТЕРОЛЪТ
Ако искате да снижите холестерола, консумирайте редовно:
– Овесени ядки – съдържат разтворими фибри, които поемат излишния холестерол и подпомагат изхвърлянето му от организма. Дневен прием половин купичка.
– Бадеми – съдържат витамин Е и флавоноиди, които предпазват ,,лошия” холестерол от окисление, предшестващо образуването на плаки. Дневен прием 20-30 гр.
– Ленено семе – съдържа Омега 3 мастни киселини, лигнини, които подтискат продукцията на ,,лош” холестерол. Дневен прием 1-2 супени лъжици.
– Чесън – възпрепятства производството на холестерол от черния дроб. Дневен прием 2-3 шкилидки.
– Бобови – съдържат разтворими фибри, които ферментират в дебелото черво, където полезните бактерии се хранят с тях, формирайки късо-верижни мастни киселини. Същите възпрепятстват продукцията на ,,лош” холестерол. Дневен прием половин чаена чаша от някоя от бобовите култури (боб, леща, грах, нахут, или соя)
– За понижаване на холестерола съдействат и храните съдържащи фитостероли – ядки и семена.
– Зеленчуците и плодовете съдържат целулоза, която поема излишния холестерол и го извежда от организма.
Ненаситените мастни киселини, най вече Омега 3 имат и способността да редуцират атеросклеротичните плаки.