АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ

Един от факторите за лош сън е, че когато остаряваме, има постоянен, рязък спад в отделянето на мелатонин – хормона, който регулира съня. Този спад започва преди 10-годишната възраст и продължава до 70- годишна възраст, когато остават само около 2% от количеството в младостта. Спадът се дължи отчасти на житейски навици, които пречат на отделянето на този важен фактор за съня. Някои хора допускат грешката да стоят до късно, за да се уморят достатъчно и да заспят лесно, но изкуствената светлина през нощта всъщност пречи на отделянето на мелатонин. Недостатъчното излагане на слънчева светлина през будните часове също може да намали неговото количество.

Яденето точно преди лягане или консумирането на тежка храна вечер често води до киселини в стомаха или киселинен рефлукс и това също причинява безсъние. Дори само лягането с пълен стомах ще предизвика една не съвсем спокойна нощ. Когато вечеряме 3-4 часа преди лягане, храносмилането обикновено ще завърши и ще последва по-спокойна почивка.

Безсънието ще  се облекчи, когато се смени редът на храненията, като основното количество дневни калории се прехвърли към закуската и обяда, а се избере лека и лесно смилаема храна за вечеря.  Просто ястие от плодове е отличен избор за трето хранене. За някои хора премахването на вечерята изцяло може да се окаже много полезно средство за сън.  Ако чувствате глад, изпийте 250-350 мл. хладка вода. Когато стомахът е в покой през нощта, и умът, и тялото ще бъдат по-отпочинали на сутринта.

,,Изход от депресията“ –  Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата: https://newlife-bg.com/product-category/faith-spirituality/?product-page=2