АКО СТЕ ТРЕВОЖНИ
Изследване на близо триста хиляди канадци е установило, че по-голямата консумация на плодове и зеленчуци е свързана с по-малък риск от депресия, психически страдания, смущения в настроението и тревожност и влошено психично здраве. Изследователите заключили, че консумирането на богати на антиоксиданти растителни храни може да смекчи вредните ефекти на стреса срещу психичното здраве. Канадското изследване разчитало на анкети, в които се изисквало хората сами да съобщават за приема си на плодове и зеленчуци, метод, който не винаги е точен. Американско изследване, извършено в национален мащаб, отива крачка по-далеч и измерва нивото на каротиноидни фитонутриенти в кръвния поток на хората. Тези фитонутриенти включват някои от жълтите, оранжевите и червените антиоксидантни пигменти, които се срещат в естествено състояние в някои от най-здравословните храни, в това число сладките картофи и зеленолистните зеленчуци. Оказало се, че хората с по-високи нива на тези нутриенти в кръвта не само са изложени на по-малък риск от депресивни симптоми, но и че съществува очевидна връзка ,,доза-реакция”, т.е. колкото по-високо било нивото на фитонутриентите, толкова по-добре се чувствали тези хора.
,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър