АКТИВИРАЙ ГЕНИТЕ НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

Ограничаването на приема на храна и намаляването на тежкото натоварване с аминокиселини в повечето диети не са единствените начини за активиране на гените за дълголетие, които нареждат на клетките ни да преминат в режим на оцеляване. Упражнението, чрез отричане, е прилагането на стрес върху телата ни.

Aктивира сe мрежата за оцеляване, която увеличава производството на енергия и принуждава в мускулите да растат допълнителни капиляри, пренасящи кислород.

Регулаторите на дълголетието AMPK, mTOR и сиртуините се модулират в правилната посока чрез упражнения.

SIRT1 и SIRT6, например, помагат за разширяването на теломерите, след което ги опаковат, така че да са защитени от разграждане

Добрата новина е, че не е нужно да тренираме с часове. Едно скорошно проучване установи, че тези, които са бягали четири до пет мили седмично — за повечето хора това е количество упражнения, които могат да бъдат направени за по-малко от 15 минути на ден — намаляват шанса си за смърт от сърдечен удар с 40 процента.

Има обаче разлика между спокойна разходка и бързо бягане. За да ангажираме напълно

нашите гени за дълголетие, интензивността има значение. Изследователите от Mayo Clinic,

изучаващи ефектите от различни видове упражнения върху различните възрастови групи,

откриха, че въпреки че много форми на упражнения имат положителен ефект върху

здравето, интервалните тренировки с висока интензивност (HIIT) – видът, който значително

повишава сърдечната честота и дишането – ангажира най-голям брой гени, насърчаващи

здравето.  Ще знаете, че извършвате енергична дейност, когато ви се струва предизвикателство. Дишането ви трябва да е дълбоко и бързо при 70 до 85 процента от максималния ви пулс. Трябва да се потите и да не можете да кажете повече от няколко думи, без да спрете за дъх. Това е хипоксичният отговор и е чудесен за предизвикване на достатъчно стрес, за да активирате защитните сили на тялото си срещу стареене, без да причинявате трайна вреда.

Все още работим, за да разберем какво правят всички гени за дълголетие, но едно нещо вече е ясно: много от гените за дълголетие, които се активират от упражнения, са отговорни за ползите за здравето, като разширяване на теломерите, растеж на нови микросъдове, които доставят кислород до клетките и засилват активността на митохондриите, които изгарят кислород, за да произвеждат химическа енергия. Отдавна знаем, че тези телесни дейности намаляват с напредването на възрастта. Това, което също знаем сега, е, че гените, най-силно засегнати от стрес, предизвикан от упражнения, могат да ги върнат до нивата, свързани с младостта. С други думи: упражненията включват гените, за да ни направят

отново млади на клетъчно ниво.

АМРК (аденозин монофосфат-активирана протеин киназа) е ензим, свързан с метаболизма

mTOR – вид ензим, който, когато е инхибиран принуждава клетките да изразходват по-малко енергия за разделяне и повече енергия в процеса на автофагия, който рециклира повредени и неправилно нагънати протеини.

Теломери – окончанията на хромозомите. Щом теломерите станат критично къси, клетъчната репликация се прекратява, което води до стареене. Тези стареещи клетки се увеличават и умират, те вече не допринасят за поддържането на тъканите. Дължината на теломерите се използва като биологичен маркер за стареене. Много фактори като окислителния стрес, възпалението и наднорменото тегло ускоряват скъсяването на теломерите.

P.S. Преди да се предприемат по-интензивни тренировки, особено в напреднала възраст, или заболяване, както и значителни промени в хранителния режим, задължително трябва да се проведе консулт с лекар!

,,Продължителност на живота“  Проф. д-р Дейвид Синклер