АКТИВИРАЙ ДОБРИТЕ ПЪТИЩА В МОЗЪКА

В здравият мозък се отделят подходящи мозъчни реактиви в точно определени количества и на точно определени места. Един пример: мозъчният хормон окситоцин се излъчва в предната част на мозъка към множеството рецептори за окситоцина, които се намират там и  и са свързани с истинската любов и приятелство. Когато активираме и укрепваме тези пътища на истинска любов в предната част на мозъка, цялата област от разрушителни емоции е блокирана, а именно: омразата, завистта, страхът, скъперничеството, сексуалното прелюбодейство, съпружеската невярност, малтретирането на съпрузи или дете – цитираме само някои! Такива са заключенията от неврологичните и психологичните изследвания. Аз гледам на тези научни данни  като на ръкопис на Бога в човешката природа, често осветляващи преди това записаните откровения в Библията.

,,Възстановяване на увредения мозък“   Издателство ,,Нов живот“

P.S. Проявата на щедрост и великодушие, безкористното отделяне на време за някого – всичко това поощрява чувството на благодарност и свързаност, освобождавайки големи дози окситоцин в нашия мозък.

Физическите упражнения не просто поддържат тялото в добра форма. Те повишават нивата на ендорфини и окситоцин, стимулират доставката на кислород до мозъка и други части на тялото.

Думите са мощни инструменти за повишаване на чуждото и собственото ни настроение. Те могат да са израз на доброта, състрадание и любов. Думите създават чувство на свързаност помежду ни, което увеличава нивата на окситоцин едновременно у двете страни.

Прегръдките, целувките и ласките също спомагат бързото освобождаване на хормона. Важно е да подчертаем, че не само при сексуални отношения се отделя окситоцин.  Прегръщането, целуването и галенето могат да се практикуват с приятели, членове на семейството и дори домашни любимци.