АЛКОХОЛ, СТРЕС И ТРЕВОЖНОСТ

Един от най-често използваните подходи за самолечение на стреса е пиенето след работа. Чудя се дали този навик не е придобил нова законна окраска в резултат на очевидно настойчивите публични усилия, оркестрирани от алкохолната индустрия, за да утвърдят пиенето като здравословно. Според скорошни проучвания нищо не е по-далеч от истината, когато става въпрос за борбата със стреса. Алкохолът намалява способността ни  да контролираме стреса и тревожността като понижава нивото на три хормона в мозъка, които се справят със стреса по няколко начина – серотонин, GABA, CRH.

Първите два са полезни за предотвратяване на тревожността. Проучвания върху животни разкриват, че приемът на алкохол в големи количества може да понижи нивата на важни хормони като серотонин и GABA, които контролират тревожността. Същите тези химични вещества, заедно с още един ,,куриер“ в мозъка, допамина, създават усещане за удовлетворение или удоволствие, когато са в изобилни количества. Следователно алкохолът не само пречи на опитите ни да се справим с тревожността, но може още повече да влоши настроението чрез повишаване на риска от депресивни симптоми.

Изследователите на животни установяват, че повишеният прием на алкохол отслабва способността на хипоталамуса да отделя ключовия хормон, наречен кортикотропин-освобождаващ фактор (CRH). Проучвания върху хора свързват ниските нива на CRH с депресивни проблеми.

Много хора пият алкохол за облекчаване на краткосрочен стрес. Истината е, че ефектът от него е пагубен, независимо дали стресът е краткосрочен ли дългосрочен. Той допринася за продължителна тревожност и депресия, а в краткосрочен план всъщност подкопава способността на тялото да се защити от стреса.

,,Изход от депресията” Д-р Нийл Недли

Можете да поръчате книгата на 0895 696 461