АЛЦХАЙМЕР – I ЧАСТ

Болестта на Алцхаймер представлява прогресивно умствено разстройство със загуба на паметта и познавателните способности, с неспособност за ясно мислене, и с неспособност да се извършват ежедневните дейности.

Възможни причини:

 1. Липса на ацетилхолин. Ацетилхолинът е невротрансмитер, който подпомага предаването на нервните импулси в мозъка. Той е в нвдостиг при пациентите с болестта на Алцхаймер. Знае се, че играе жизненоважна роля за паметта и интелигентността. Алуминият намалява ситтеза на ацетилхолин, както и на други невротрансмисери.
 2. Алуминий. Все повече нарастват съмненията относно възможната връзка между това заболяване и натрупването на алуминий в организма. В мозъците на хората с Алцхаймер количеството на алуминий е значително завишено. Алуминият не е необходим за метаболитните процеси в тялото. Постепенното му натрупване в мозъка се смята от много експерти за основна причина за заболяването, тъй като мозъчната тъкан на починали с Алцхаймер съдържа много повече алуминий,отколкото мозичната тъкан на останалите хора. Алуминият потиска ензима холинестераза, който е отговорен за поддържането на нормалните мозъчни функции.

Най-често използваната алуминиева добавка е натриево-алуминиевият фосфат, който се съдържа в набухвателите за печени тестени изделия. Питиетата в алуминиеви консервни кутии съдържат киселини, които могат да разтворят алуминия по време на съхранението им.. Алуминият може да влезе в тялото чрез тестени изделия, сладкиши, сосове за салати, някои видове консервирани краставици, не млечни сметани, разтворим аспирин, дезодоранти против изпотяване, шампоани, кожни кремове, червила, някои антихемороидни кремове. Редовната употреба на антиациди, съдържащи алуминий, в нормални дози, води до приемане на 5 г алуминиев хидроксид на ден. Това е неколкостотин пъти повече от дозата, приемана с храната.

 1. Флуориди. Флуоридите във водата увеличават усвояването на алуминия в съдържащите го храни. Те увеличават възможността тялото да бъде увредено от алуминия. Минерална вода с високо съдържание на флуориди не е подходяща за редовна употреба- съдържанието трябва да е посочено на етикета. Пастите за зъби с флуор могат да доведат до същия неблагоприятен ефект.
 2. Тютюнопушене. Съществуват предположения, че то също може да причини болестта на Алцхаймер. При пушачите заболяването се наблюдава 4 пъти по-често в сравнение с непушачите.

Профилактични мерки:

 1. Избягвайте храни съдържащи алуминий – четете редовно етикетите.
 2. Не гответе домати, ябълки и други съдържащи киселини храни в алуминиеви съдове, защото могат да свържат алуминия от съдовете.
 3. Не употребявайте напитки в алуминиеви кутийки.
 4. Не съхранявайте кисели или солени храни в алуминиеви съдове.
 5. Не използвайте антиациди, съдържащи алуминий.

АЛЦХАЙМЕР – II ЧАСТ

За подобряване на състоянието при болест на Алцхаймер:

 1. Здравословна диета. Богатата на витамини и минерали диета стимулира мисловните функции. При консумация на богати на желязо храни се увеличава хемоглобина в червените кръвни клетки и така се използва повече кислород.
 2. Редовни физически упражнения, които подобряват белодробната вентилация и подпомагат изхвърлянето на токсични и отпадни продукти от тялото.
 3. Подобряване на синтеза на ацетилхолин. Ацетилхолинът се образува от холин, един от В-витамините. Лецитинът от соята е най-богатият източник на холин. Доказано е, че лецитинът подобрява паметта  при болни от Алцхаймер, както и способността им да се грижат за себе си. Лецитинът увеличава скоростта на предаване на нервните импулси.
 4. Витамин В12.  Нивото на витамин В12  при пациенти с Алцхаймер е ниско, което води до непълноценна кръв и кислороден недостиг до мозъка. Продължителната употреба на аспирин, кодеин, орални контрацептиви, могат да доведат до намалена абсорбция на витамин В12  и до недостиг от него.
 5. Гинкго. Екстрактът от  листата на Гинкго увеличава мозъчния кръвоток и подобрява снабдяването с кислород и глюкоза. Увеличава и скоростта, с която се предават нервните импулси.
 6. Антиоксиданти. Антиоксидантите са вещества, които предпазват клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали, които са молекулно небалансирани вещества. Създават се най-вече чрез радиацията, утравиолетовата светлина, замърсения въздух, тютюнопушенето и алкохола. Антиоксиданти са витамините А, С и Е, бета-каротинът, селенът, цинкът и др. Благодарение на тях се постига ефективна защита на организма, в това число и на мозъчната дейност.