АМИНОКИСЕЛИНИТЕ НЕ СА ЕДНАКВИ

Става все по-ясно, че всички незаменими аминокиселини не са равни. Рафаел де

Кабо от Националния здравен институт, Ричард Милър от Мичиганския университет и Джей

Мичъл от Харвардския медицински факултет са открили през годините, че храненето на мишки с диета с ниски нива на аминокиселината метионин действа особено добре, за да активира

защитните сили на тялото, за защита на органите от хипоксия по време на операция и за

увеличаване на здравия живот с 20 процента. Един от бившите ми студенти, Дъдли Ламинг, който сега ръководи лаборатория в Университета на Уисконсин, демонстрира, че ограничаването на метионина кара затлъстелите мишки да свалят по-голямата част от мазнините си — и то бързо.

Когато заменим животински протеин с повече растителен протеин, проучванията показват, че

смъртността от всички причини намалява значително. Не можем да живеем без метионин. Но можем да ограничим количеството от него, което въвеждаме в телата си.

Има много метионин в говеждо, агнешко, птиче, свинско и яйца, докато растителните протеини, като цяло съдържат ниски нива на тази аминокиселина.

Същото важи и за аргинина и трите аминокиселини с разклонена верига, левцин, изолевцин и

валин, всички от които могат да активират mTOR (вид ензим, който, когато е инхибиран – потиснат – принуждава клетките да изразходват по-малко енергия за разделяне и повече енергия в процеса на автофагия, който рециклира повредени и неправилно нагънати протеини)

Ниските нива на тези аминокиселини корелират с увеличената продължителност на живота и в проучвания при хора е доказано, че намалената консумация на аминокиселини с разклонена верига подобрява значително маркерите за метаболитно здраве.                                                      Не можем да живеем без тях, но повечето от нас определено могат да понасят по-малко от тях и можем да направим това, като намалим консумацията на храни, които много хора смятат за

„добрите животински протеини“.

Всички тези открития могат да обяснят защо вегетарианците страдат от значително по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания и рак от хората, които ядат месо.

,,Продължителност на живота“  Проф. д-р Дейвид Синклер