АПТЕКАТА НА ТРАПЕЗАТА НИ

Храненето е основният начин, по който могат да бъдат както предотвратени, така и лекувани много заболявания. За да постигнем наистина добър резултат в лечението, трябва да потърсим причините, поради които е възникнал проблемът. Специално при стомашно-чревните заболявания главният фактор, който ги отключва, е неправилното хранене. Особено когато не знаем какво, колко и кога трябва да консумираме и как да приготвяме храната. Има и съпътстващи фактори като тютюнопушене, стрес, прием на кафе, на алкохол, които допълнително увреждат храносмилателната система и целия организъм.

Всички заболявания на стомаха и червата са свързани с консумация на неподходящи храни и на неподходящи комбинации, с недостатъчно дъвчене, с липса на 4-5-часов интервал между отделните хранения, което осигурява добро храносмилане, с късна вечеря, която изисква двойно повече време за храносмилане. Когато вечеряме след 19 ч., на храносмилателната система са й нужно двойно повече време за обработка на храната – вместо четири часа й трябват осем часа. Това означава, че през нощта храната ферментира и вместо да почиват стомахът, червата, черният дроб, бъбреците, мозъкът работят. Ето защо сутрин хората се събуждат изморени. Самата ферментация на храната нощем води до заболявания.

На първо място трябва да знаем кои са най-подходящите храни. Те са пет групи, които са известни като “диетата на третото хилядолетие”. Всички те са богати на витамин С, целулоза, витамини от В-групата. Те нямат наситени мазнини, не носят антибиотици, хормони, ракови вируси, нито повишават пикочната киселина и холестерола. В първата група храни влизат плодовете. Втората група са зеленчуците. В третата група – пълнозърнестите житни храни – влизат пшеница, булгур, лимец, овесени ядки, просо, елда плюс вносните чия, амарант, киноа и др. Четвъртата група са бобовите храни и петата група – суровите ядки: орехи, бадеми, слънчоглед, тиквено семе, кашу и много други.

Това са идеалните пет групи храни, които осигуряват на организма всички белтъчини, въглехидрати, и то в най-добрия им вид – сложни въглехидрати, витамини, минерали, фитохимикали.

Най-добрият начин, който отговаря на физиологията на нашия организъм, предполага две или три хранения на ден. Вечерята е най-лекото хранене и трябва да е преди 19 ч., за да може да се усвои храната и когато си легнем, вече да сме с напълно освободен стомах и дванадесетопръстник. Така ще избегнем ферментацията на храната. Тогава ще спим спокойно и сутринта ще се събудим отпочинали.

Много важен навик е, когато се храним, да дъвчем добре. Това означава поетият залък да се превърне в кашичка, в сокче. Само добре сдъвканата храна се усвоява пълноценно, с всичките й полезни съставки. Ако изядем набързо храната, тя може въобще да не ни зареди с полезните си вещества, а от грубото механично дразнене на несмляната храна може да получим възпаление на стомаха и червата.

Д-р Дарина Ангелова

Д-р Дарина Ангелова (завършила медицина в Пловдив през 1979 г. В последните 15 години работи основно като диетолог. В клничната диетология се е обучавала при свои колеги от Университетската болница “Лома Линда” в Калифорния. Осем години е диетолог в пловдивската клиника “Медикус Алфа”, след което завежда център “Здраве” в Пловдив, а в момента практикува в свой частен кабинет и пътува из страната, за да изнася лекции на тема здравословен начин на живот по системата “Ново начало”).