БЕЗВРЕДНА ЛИ Е СТЕВИЯТА
През 90-те години на миналия век изследвания в Япония установили, че стевиозидите, активната съставка на стевията, очевидно са безвредни. В червата на плъхове обаче чревните бактерии превръщали стевиозидите в токсично вещество, наречено стевиол, което може да причини голямо нарастване на мутагенните увреждания на ДНК ин витро. За съжаление, оказва се, че хората имат същото бактериално действие в червата си. Отровата обаче е в дозата. Световната здравна организация счита, че до 1,8 мг съединения на стевия на 450 г телесно тегло са безопасно количество. Като имаме предвид любовта на американците към сладкото обаче, ако подслаждахме всичко със стевия, бихме надвишили граничната стойност.
,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър