БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ

 

Веднъж един фермер от Американския север минал със стария си форд покрай аварирал на пътя елегантен и скъп автомобил и спрял да му предложи помощ.
– Гледай ти! – рекъл той на униформения шофьор, който се суетял наоколо, неспособен да отстрани повредата. -Вече петнайсет години карам тоя стар форд и никога не съм имал какъвто и да било проблем.
После извадил въже от багажника си, завързал го за повреденото луксозно возило и казал:
– Да вървим, че оттук до селото има доста път. Изненадан, шофьорът погледнал към колата, чакайки сякаш нареждания, но въжето вече се опъвало и той седнал безмълвно зад волана. Така изминали двайсет километра.

Като стигнали до селото, собственикът на лимузината – господин с побелели коси, се приближил към възрастния фермер с чекова книжка в ръка. Той обаче го спрял с усмивка:
– Светът би бил много нещастен, ако не можеш да помогнеш безвъзмездно на човек, изпаднал в затруднение. Не мислите ли?

Беловласият господин прибрал чековата си книжка и стиснал топло ръката на своя благодетел. Месец по – късно фермерът заварил пред вратата си великолепен форд нов модел със следната бележка: “Чух, че колата ви е много стара и се нуждаете от нова. Този свят би бил много нещастен, ако не можеш да помогнеш безвъзмездно на приятел, изпаднал в затруднение. Не мислите ли? Подпис: Хенри Форд “.