БЕЗСЪННИ  НОЩИ

Безсънните нощи и чувството на отчаяние са много тясно свързани според едно проучване на Националния институт по умствено здраве. Той сравнява различни разстройства на съня със симптоми на депресия при около 8000 участници. Резултатите са:

  • Около 40% от хората с безсъние развиват и психично разстройство.
  • Рискът от тежка депресия при хората с безсъние е 40 пъти по-висок, отколкото при тези, които не страдат от безсъние.

Според д-р Питър Хори и колегите му в Център Майо за разстройства на съня добрата физическа форма може да предотврати неспокойния сън. Хората, които  правят упражнения, заспиват по-лесно, събуждат се по-рядко през нощта и спят по-добре от тези, които не правят такива.

Повишеният метаболизъм, ускореният сърдечен ритъм и повишената телесна температура се свързват с лош сън. Отначало упражненията повишават метаболизма, но няколко часа след края им телесната температура и метаболизмът спадат. Ето защо трябва да се избягват преди лягане; ако е възможно, трябва да се правят късно след обед или рано вечер, което улеснява заспиването. Упражненията може да са съвсем прости, като няколко бързи обиколки около блока. Препоръчително е да се правят навън винаги когато е възможно.

,,Изход от депресията” Д-р Нийл Недли

Можете да поръчате книгата на 0895 696 461