БЕЗЦЕННО СЪКРОВИЩЕ НА ДОСТЪПНА ЦЕНА

,,Нашата храна трябва да бъде и нашето лекарство и нашето лекарство да бъде нашата храна“ Хипократ

В храните, които нашият Творец е сътворил, се крият безценни богатства, от които можем да черпим сили и да получаваме помощ за поддържане и възстановяване на здравето ни.                                                                                                                              Ябълката е изключително ценен плод, богат на калий, калций, желязо, магнезий, силиций, каротин, пектин, витамин Е, В6, В2, С.                                                                                              Комплексното действие на фитонцидите и витамин С в ябълките е ефективна профилактика срещу грипа и острите респираторни заболявания, зачестяващи особено през есенно-зимния сезон. Според проф. Мермерски при бавно дъвчене на ябълка след 15 минути се унищожават 90% от микроорганизмите в устната кухина.                                                                                              Ябълките са прекрасно лекарство при повишен холестерол благодарение на високото съдържание на пектин и фибри. Пектинът има комплексно благоприятно действие в организма: свързва се не само с холестерола, но и с токсините от храните, след което биват изведени от организма, подобрява работата на полезната микрофлора в червата.                                                                                                                                                            Високото съдържание на калий и флавоноиди в ябълките ги прави подходящ избор при профилактиката на сърдечни заболявания. Благодарение на високото съдържание на калий ябълките представляват натурален диуретик, който се бори с излишните течности в тялото и редица проблеми, свързани с тях.                                                                                                         Полезни са при анемия, поради съдържанието на желязо и фолиева киселина.                         При редовна консумация на ябълки се регулира производството на тромбоксан – вещество, което причинява слепване на тромбоцитите, така че не се допуска повишена съсирваемост на кръвта. Антиоксидантите въздействат върху артериите  и възпрепятстват образуването на тромби, което намалява значително риска от инсулт. Алкализират урината, което е добра профилактика срещу образуване на песъчинки и камъни в бъбреците.                                                                                                                                           При диария проф. Мермерски препоръчва многократно през деня да се яде настъргана ябълка –киселините в ябълката инхибират вредните ферментни образувания и заселването на вредни бактерии в червата.                                                                                                                                                         Ако консумирате ябълки всеки ден, можете да подсилите естествените детоксикиращи процеси в тялото и да подпомогнете работата на черния дроб.                                                                    При изследване на 10 000 души при тези, които изяждали поне една ябълка на ден, кръвоносните съдове били в добро състояние независимо на каква възраст са. Рискът от инсулт при добро състояние на кръвоносните съдове и контрол на съсирваемостта на кръвта намалява драстично, освен това има условия паметта да се запази до дълбока старост.

Д-р Веска Войчева