БЕЗ РАФИНИРАНА РАХАР И ПОДСЛАДИТЕЛИ
Нашият мозък и тялото ни имат различни реакции към изкуствените подсладители и към захарите, защото тези вещества се различават на молекулно ниво. Невронните пътища за възнаграждение в мозъка са като състезателни писти за неврони, които, когато са активирани, водят до освобождаване на химикали като допамин- основен невротрансмитер- които ни карат да се чувстваме добре. Консумирането на захар активира невронните пътища на възнаграждението, което обяснява защо от нервологична гледна точка харесваме вкуса на сладкото. Изкуствените подсладители само частично активират същите невронни пътища, тъй като имат сладък вкус (който ни харесва), но нямат калориите, които са ни нужни за енергия. Понеже не активират изцяло пътищата за възнаграждение, изкуствените подсладители могат да бъдат потенциално вредни заради способността си да ,,измамят’’ мозъка ни и да ни накарат да преяждаме, за да се чувстваме сити, или да жадуваме за повече сладко. След консумация на храна, съдържаща изкуствени подсладители, хората изпитват по-малко удоволствие и това поражда склонност към консумация на повече и по-висококалорични храни, отколкото при хора, които не консумират нищо сладко или консумират истинска захар. Изкуствените подсладители могат да ни накарат да жадуваме за още повече захар, докато премахването на захарта и изкуствените подсладители от диетата може да доведе до намаляване на желанието за сладко за по-малко от 1 седмица.
Сп. ,,Българска наука“ 13.08.2022г.
ИЗТОЧНИК: Trick or Treat? How Artificial Sweeteners Affect the Brain and Body