7 основни принципа на Библейската психология

Семинар „Библейска психология за 21 век“

Днес почти във всеки дом има Библия, но тя често събира прах на библиотеката. Ако обаче я отворите и започнете да я четете задълбочено, ще установите, че някои съвети, дадени преди 2 или 3 хиляди години, сега се преоткриват от съвременната психология. Затова днес ще ви представя 7 основни принципа на библейската психология, които ще ви изненадат със своята актуалност.

Ще ми е много интересно да разбера с коя една дума бихте описали Библията. Коментирайте, ако желаете.

Принцип №1: Човек е създаден като социално същество

Психологът Джулиан Холт-Лунстад от Университета Бригъм Йънг твърди, че за хората с добри социални връзки има 50% по-голяма вероятност да живеят по-дълго от самотните хора. А най-дългото психологическо проучване (75 години) потвърждава тази истина: „Добрите взаимоотношения ни правят по-щастливи и по-здрави“. Обаче още преди около 3 400 години Мойсей е записал думите на Бога на първите страници на Библията: „Не е добре за човека да бъде сам“ (Битие 2:18). Човек е сътворен като социално същество и има нужда от близост, топлота, любов, общуване, за да бъде щастлив, здрав и да живее по-дълго.

Според Библейската психология общуването има две измерения: вертикално и хоризонтално. Тя поддържа тезата, че за добро психично здраве вертикалното общуване (с Бога) е решаващо за хоризонталното общуване (между хората). И трябва да бъде мотивирано от себеотрицателната Божествена любов. За пълноценно общуване между хората е необходимо пълноценно общуване с Бога, защото Той не само ни казва кои са правилните принципи във взаимоотношенията, но и ни ги е показал в живота на Исус Христос. Освен това ни дава силата, за да ги прилагаме и ние в нашия живот. Вероятно това е един от факторите днес да имаме толкова проблеми в общуването между хората – липсва близкото общуване с Бога.

Харесайте и фейсбук страницата ми “Психология за всеки ден”, за да коментирате и споделяте публикациите ми.

Йорданка Дейчева, психолог