10 библейски отговора за страданието

Библейска психология за 21 век

Знаете ли, че в най-древната библейска книга има отговор на един от най-притеснителните човешки въпроси? Най-древната библейска книга е Книгата Йов, а въпросът е „Ако Бог е добър, защо съществува страданието?“ Днес в петото видео от семинара „Библейска психология за 21 век“ ще представя 10 факта за страданието, които откриваме в Книгата Йов.

Ще разкажа накратко историята на патриарха Йов, когото по съвременните стандарти можем да наречем мултимилионер: той имал „7 хиляди овце, 3 хиляди камили, 500 чифта волове и 500 ослици; имаше и голямо множество слуги; така че този човек беше най-знатният от всичките жители на изток“ (Йов 1:3). Истински Бил Гейтс. И за да е пълно щастието му, имал щастливо семейство от само една съпруга и 10 деца. „Щастливец, ще кажете, но сигурно с доста измами е забогатял“. Точно обратното! Още от първия стих на библейската книга разбираме, че „Този човек беше непорочен и правдив, боеше се от Бога и се отдалечаваше от злото“ (Йов 1:1) . И не само това, по-нататък се казва, че е помагал на бедните, вдовиците, сираците, страдащите. Откъдето и да го погледнем, не можем да намерим дефект: добро семейство, добри доходи, чиста съвест, обществено признание, благотворителност – образцов гражданин.

Обаче прекрасният му живот се сгромолясва само за един ден: цялото му богатство е разграбено от враждебни племена и унищожено от природни бедствия. Ураган разрушава къщата, където са се събрали децата му, и всички загиват. Малко по-късно го поразява отвратителна болест. И животът му се превръща в ад.

От трагичната му история ще си извлечем 10 факта за страданието.

Йорданка Дейчева, психолог, ydeicheva@facebible.bg