БЛАГОСЛАВЯНЕ НА ДЕЦАТА – ЧАСТ – 5

 

Родители, при възпитанието на децата си, изучавайте уроците, които Бог е дал в природата. Ако отглеждате роза или лилия, как бихте правили това? Попитайте градинаря как прави всяко клонче и лист да израстват така красиво и да се развиват в симетрия и прелест? Той ще ви отговори, че това постига не с грубо докосване, нито с насилие, защото така само биха се прекършили нежните стъбълца. Извършил го е с незначителни, но постоянни грижи. Напоявал е почвата, запазвал е растящите фиданки от лютите слани и от изгарящото слънце и Бог ги е направил да израстат и да разцъфнат така красиво. В общуването с децата си следвайте метода на градинаря. Чрез деликатно докосване, чрез изпълнено с обич служене се старайте да оформите техните характери по образеца на Христос.

Окуражавайте изразяването на любов към Бога и един към друг. Причината да има толкова коравосърдечни мъже и жени в света е, че истинските чувства са били разбирани като слабост и са били разколебавани и потискани. По-доброто естество на тези личности е било задушавано в детството и докато светлината на Божествената любов не разтопи техния студен егоизъм, щастието им ще бъде унищожено завинаги. Ако ние желаем децата ни да притежават любезния, благородния дух на Исус и съчувствието, което ангелите показват към нас, трябва да насърчаваме щедрите, изпълнени с обич импулси в детството.

Поучавайте децата да виждат Христос в природата. Заведете ги на открито, под благородните дървета в градината и ги учете във всички прекрасни дела на творението да виждат израза на любовта. Поучавайте ги, че Той е създал законите, които управляват всички живи същества, че е създал закони и за нас и че тези закони са за нашето щастие и радост. Не ги уморявайте с дълги и досадни молитви, а с нагледни уроци от природата ги поучавайте в послушание към Божия закон.

Като спечелите тяхното доверие във вас като Христови последователи, ще ви бъде лесно да ги поучавате на великата любов, с която Той ни е обикнал. Когато се опитате да им обясните истината на спасението и да им посочите Христос като личен спасител, на ваша страна ще стоят ангели. Господ ще даде на бащите и майките благодат да заинтересуват своите малчугани със скъпоценния разказ за Витлеемското Бебе, Което е истинската надежда на света.