Кaк вярващият в Исус Христос се справя с краткотрайността и товарите на живота без да се отдаде на това, което Майкъл Ийсли от Муди Байбъл Инститют нарича „богословието на Йори”? Йори, унилото магаренце, приятел на Мечо Пух, винаги ходи бавно с наведена глава. Той вижда отрицателната страна на всичко. Християнинът

– Йори прави изказвания като следните: „Грехът се шири навсякъде – дори в църквата.” „Светът  е по-лош от всякога.” „Бог ще ни  съди за нечестието ни.”     

Когато Мойсей пише Псалом 90 той се намира в мрачно настроение, мислейки за разликата между Божието вечно величие и нашата човешка слабост. Ние се борим, скърбим, грешим, страхуваме се от Бога, и умираме (ст.7-10). Депресиращо, нали? Но Мойсей не завършва своя псалом с това настроение.

Как би отговорил Мойсей на богословието на Йори? Той пише: „Насити ни рано с милостта Си, за да се радваме и веселим през всичките си дни!” (ст.14). Когато разберем стойността на всеки момент и живеем в славата на своето изкупление и радостта на благословенията си в Христос, ние показваме на децата и внуците си какво означава живот в Божието присъствие (cт. 16-17).

Нека Господ  ни пази да не бъдем като Йори и ни помогни да оставим наследство от радост, надежда и мир.

 

„Нека бъде върху нас благоволението   на Господа, нашия Бог, и утвърждавай за нас делото на ръцете ни.“ Псалом 90:17 

 

НЯМА ДА БЪДЕМ ОТЧАЯНО ДЕТЕ, АКО ПОМНИМ, ЧЕ НЕБЕСНИЯТ НИ БАЩА СЕ ГРИЖИ ЗА НАС.