Бог е винаги на разположение

 Божиите възпитателни методи

  Любимите ми стихове се намират в Исая 49:15-16: “Може ли жена да забрави сучещото си дете, за да не се смили над детето на утробата си? Обаче те, дори и да забравят, Аз все пак няма да те забравя. Ето на дланите Си съм те врязал; твоите стени са винаги пред Мен.”  Винаги – това е ключовата дума в този текст. Бог по всяко време е на наше разположение, независимо дали е 2 ч. през нощта или 10 ч. сутринта. Щом имаме нужда, Бог веднага е готов да я удовлетвори. Спомнете си за Даниил. Той не разбираше смисъла на видението, което Бог му беше дал, и затова започна да се моли. Докато още се молеше, пристигна небесен пратеник да отговори на въпросите му. Бог отговори само за няколко минути. Бог истински се интересува от нас и винаги е готов да приеме молитвите ни. Можем да обобщим Божието отношение само с една дума – време. Бог отделя за нас цялото Си време – 24 часа на ден, 7 дена в седмицата, 365 дена в годината. Ние сме толкова ценни в Неговите очи, че Той насочва цялото Си внимание към нас и е готов при нужда да реагира още в същата секунда, особено когато се отнася за нашия живот. Ние сме винаги пред Неговите очи.

А вие, родители, колко време отделяте за своите деца? 5 часа, 3 или 2? И то забързани вечер след работа, след приготвянето на вечерята, бързия преглед на домашните, отпускането пред телевизора или подготовката за утрешния ден. Колко ценни са децата ви във вашите очи? Най-добрият критерий е времето, прекарано с тях. Но…Има и едно но. Веднъж с дъщеря ми бяхме в парка и дойдоха един баща и една дъщеря. Те седнаха на пейката до нас. Бащата извади вестник и започна да го чете. Момичето постоя, помълча, после вяло се помота из детската площадка. След около един час на пълно мълчание те станаха и си тръгнаха отново заедно, но на светлинни години един от друг. Не мога да кажа, че те прекараха това време заедно.

Има нещо, което се нарича качествено време. Качеството се изгражда от много неща: Гледате ли децата си в очите, когато говорите с тях? Интересувате ли се искрено от преживяванията им през деня? Това личи ли по искрящите ви от обич очи? Играете ли на топка, криеница, дама или пиян морков? Пълзите ли по земята, когато те пълзят? Посланието, което изпращате с поведението си може да е: Моето спокойствие ми е по-скъпо от твоите нужди, така че остави ме на мира!; или: Обичам те много и искам да ти покажа, че ме е грижа за теб!

Йорданка Дейчева, психолог

Клуб психология и здраве – Плевен; psihologiaizdrave@abv.bg