ВАЖЕН ФАКТОР ЗА СЪРДЕЧНОТО ЗДРАВЕ

Здравословното хранене представлява един от най-важните фактори за намаляване риска от коронарни болести. Според направени изследвания на Американската асоциация по диетика става ясно, че при пълните вегетарианци рискът от смърт вследствие коронарни заболявания е по-нисък в сравнение с този при невегетарианците. При това се препоръчва консумация на орехи, като се подчертава избягването на растителни масла и мазнини, произхождащи от тропически растения (палмово масло) поради високото им съдържание  на наситени мастни киселини. Също така се препоръчва намаляване на консумацията на сол до 1-3 г дневно.

Американският професор по медицина д-р Дийн Орниш с помощта на обективни средства ( ПЕТ-скенер, или позитронна емисионна томография) демонстрира, че намаляване консумацията на мазнини до 10% от общия дневен калориен прием води до намаляване или до пълно изчезване на атеромните плаки.  За да се наблюдава  това намаление, е важно домакинята да бъде твърдо решена да намали драстично използването на мазнини, а болният да разбере, че мазнините от млечните продукти увеличават съдържанието на холестерол в кръвта даже повече от свинската мас. Една от алтернативите е да се готви изцяло без мазнина. Намаляването на мазнините в кръвта ще потвърди ефикасността от ограничаването на мазните продукти.

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот“

P.S. Намаляването на омега 6 мастните киселини, които се съдържат най-вече в слънчогледовото олио и увеличаването на омега 3 мастни киселини – орехи, ленено семе, зеленолистни, чия и др.,  снижава значително коронарните болести.