ВАЖЕН ХРАНИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ

Омега-3 мастните киселини се появяват като важен хранителен елемент в науката за мозъка. Всъщност има  два вида мастни киселини, които са абсолютно задължителни за нашето хранене – омега-6 и омега-3. Омега-6 се намират изобилно в много храни, затова е изключително рядко да се развият умствени или физически проблеми от техен недостиг. Омега-3 не са толкова разпространени, затова по-често забелязваме неблагоприятни последици от недостатъчния им прием чрез храната. Храна с високо съдържание на мазнини може да има твърде малко количество омега-3, особено когато пропорцията на омега-3 към омега-6 в диетата е ниска. Интересно е, че пропорцията на тези две мастни киселини в кръвта наистина има пряка връзка с депресията. Колкото по-малка е пропорцията (по-малко омега-3 спрямо омега-6), толкова по-често има депресия. Скорошно проучване показва, че биполярното разстройство ( мания-депресия) в съчетание с тежка депресия (еднополярно разстройство) може да бъде облекчено с диета, богата на омега-3 мастни киселини.

Повечето хора повишават приема на омега-3 мастни киселини като ядат риба. Повечето риби обаче не са добри източници. Студеноводните океански риби са добри източници, не защото тялото им произвежда омега-3, но защото ядат много водорасли, които имат високо съдържание на омега-3. Важно е да отбележим, че първоначалните източници на тези мазнини са растителни, а когато ги получаваме от риба, ги приемаме от втора ръка.

Хубавото е, че можем да получим предимствата на омега-3 мастните киселини без рисковата консумация на риба, рибено масло или скъпи добавки. Има начин да избегнем холестерола и токсините на извлечените от животински източници омега-3.  Определени растителни храни имат високо съдържание на омега-3 и могат да задоволят всички нужди на тялото от тях (ленено семе, орехи, масло от житен зародиш, авокадо, зеленолистни и др.)

,,Изход от депресията“ –  Издателство ,,Нов живот“

За поръчки: https://newlife-bg.com/product-category/faith-spirituality/?product-page=2