ВАЖНИЯТ ДОПАМИН

Допаминът е важен невротрансмитер, който има редица важни функции в нашия мозък. Той участва в емоционалните реакции, мотивацията, паметта, вниманието, създава чувство на удоволствие, има значение и за регулиране на движенията.

Протеините в храната са важни за синтеза на допамин. Важно значение има аминокиселината тирозин, която може да бъде синтезирана  в нашето тяло от аминокиселината фенилаланин. Тези аминокиселини могат да се набавят от месо, яйца, мляко, соя и всички бобови храни, ядки, семена. Не трябва обаче да се забравя, че прекалената консумация на наситени мазнини е неблагоприятна за синтеза на допамин.

Едно проучване установи, че плъховете, които получават 50% от калориите си от консумация на наситени мазнини, са намалили допаминовите сигнали в съответните зони на мозъка си, в сравнение с животните, получаващи същото количество калории от ненаситени мазнини.

За повишаване на нивата на допамин и подобряване на настроението се препоръчват и физически упражнения. Подобренията в настроението могат да се получат само след 10 минути аеробни упражнения, но обикновено са най-високи след 20-30 минути.

Редовните аеробни упражнения оказват благоприятен ефект при хората с Паркинсон, състояние, при което ниските нива на допамин нарушават способността на мозъка да контролира движенията на тялото.

Редовният, пълноценен сън съдейства  за  поддържане на балансирани нива на допамин, в резултат на което да се чувствате по-бодри и пълноценни през деня.

Националната фондация за съня препоръчва между 7 и 9 часа сън всяка нощ.

Д-р Веска Войчева

За повече информация посетете нашия сайт: http://http://facebible.bg/