ВАЖНИ СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕТО

Храната не бива да се приема нито много гореща, нито много студена. Ако е студена, се изразходва стомашна енергия за затоплянето є, преди да започне смилането є. Студените напитки са вредни по същата причина. Но и обилната употреба на горещи напитки изтощава стомаха. Всъщност колкото повече течности се приемат с храната, толкова по-трудно се смила тя. Защото преди да започне смилането, трябва първо да бъде абсорбирана течността.

Трябва да се яде бавно и да се дъвче прецизно. Това е необходимо, за да може храната да се смеси с достатъчно слюнка и стомашните сокове да започнат дейността си.

Вредно е и храненето в неподходящо време, например след уморителна и усилена работа, след преумора или ако сте загрели. Веднага след приемането на храната се усилва напрежението на нервната дейност. И ако тялото или умът също са били напрегнати, храносмилането се затруднява. Ако човек е възбуден, изплашен, развълнуван или бърза, по-добре е да не яде, докато не си почине и успокои.

Стомахът е в тясна връзка с мозъка и когато заболее, нервна енергия отива на помощ на отслабналите храносмилателни органи. Когато тези разстройства стават по-често, мозъкът се обременява. И ако мозъкът постоянно се претоварва, а липсват физически движения, то и леката храна трябва да се приема умерено. По време на ядене забравете всякакви грижи и мрачни мисли. Не бързайте. Яжте бавно, в добро настроение и с изпълнено с благодарност към Бога сърце ¬ благодарност за всичките Му благословения.

,,По стъпките на великия Лекар“  Издателство ,,Нов живот“