ВАЖНИ ФАКТИ ЗА ХОЛЕСТЕРОЛА

Понижаването на нивото на холестерола е важна стъпка към по-до­брото функциониране на мозъка и когато правим това, е добре да знаем, че не всички видове холестерол са еднакви. Фактът, че някои форми на хо­лестерол са по-опасни от други, е потвърден от д-р Брус Тейлър, изследова­тел от Ню Йорк, който провел някои експерименти със зайци и маймуни. Д-р  Тейлър  по  невнимание  оставил  кофа  с  холестерол  отворена. По-късно разбрал, че животните, които консумирали холестерола от от­ворената кофа,  получили драматични увреждания  на кръвоносните  съ­дове в рамките на 24 часа. За разлика от това животните, които били хра­нени с холестерол от запечатан съд, имали далеч по-малко увреждания. Окисленият холестерол, който бил изложен на въздуха за известно време, бил особено вреден за техния живот. Изненадан от тези открития, той се заел да проучи кои храни най-ве­роятно съдържат окислен холестерол, и открил, че най-вредните храни са кремовете. Кремовете (като сладоледа), които съдържат захар, комбинирана с мляко, яйца или и двете, се окисляват много по време на процеса на разбиването. Вторият най-вреден продукт е тестото за палачинки, което се състои от жълтък на прах, окисляващ се при разбиването. Третият най- окислен холестерол – сиренето пармезан – е свързан със свинската мас. Макар  значително  пренебрегвани,  опасностите  от  такива  храни  са изтъкнати  преди  повече  от един  век в  класическата  книга „По  стъпки­те на великия Лекар“. ,,Особено вредни са кремовете и пудингите, в които главните съставки са мляко, яйца и захар. Трябва да се избягва обилната употреба на комбинацията от мляко и захар“. Когато търсите ниско холестеролна диета, няма да сбъркате, ако ядете плодове, ядки, зърнени храни  и зеленчуци, които не съдържат никакъв холестерол. Дори не се налага да четете етикетите в тези случаи. За разлика от това повечето животински продукти, включително мля­ко, яйца, сирене, месо, масло и риба съдържат холестерол. Единственото изключение от това правило е белтъкът на яйцето. Проучванията всъщ­ност показват, че ако добавите риба към вегетарианската диета, холестеролът ще се покачи.

,,Изгубеното изкуство на мисленето“  Издателство ,,Нов живот“