ВАЖНО Е ДА СЕ ЗАМИСЛИМ

Живеем във време, в което науката и технологиите вървят с бързи крачки напред и медицината не прави изключение. Много хора, които биха загубили живота си при определени обстоятелства преди 100 години, днес с помощта на съвременните средства за лечение преживяват много години. Някои успяват да излекуват болестта, други поддържат живота си облекчавайки симптомите на заболяването или поддържайки определени жизнени функции. Понякога се търсят причините за заболяването, друг път – не. Рекламите ни заливат с вълшебни хапчета, които ще запазят черния ни дроб, когато преяждаме и злоупотребяваме с алкохол, или ще намалят холестерола ни, без да коригираме храненето и начина си на живот.

Какво научаваме от статистиката, във връзка с пандемията. Загиват по-често не просто по-възрастни хора, а хора с придружаващи заболявания. И това е факт не само при инфектиране с коронавирус. Това е честа последица и при обикновения грип и ред други инфекции. Хората с хронични заболявания са по-уязвими не само на инфекции, а при всяко обстоятелство, което поставя организма на изпитание.

Нека разгледаме един пример, който наблюдаваме много често. Една от честите причини за повишено кръвно налягане е атеросклерозата. Защо е така? В резултат на натрупване на атеросклеротични плаки луменът на кръвоносните съдове се стеснява и до органите достига по-малко кръв. В резултат на това тези органи получават по-малко хранителни вещества, по-малко защитни елементи на имунната система, които циркулират в кръвта (левкоцити, макрофаги и др), по-малка възможност за елиминиране на отпадните продукти и т.н. За да се преодолее този сериозен проблем мозъкът задвижва ред механизми за повишаване на кръвното налягане, за да увеличи притока на кръв през стеснените кръвоносни съдове. И въпреки, че самото повишено кръвно налягане носи ред рискове, организмът е принуден да го използва, за да не остави жизненоважни органи без приток на достатъчно кръв. В отговор на това болният взема лекарства за понижаване на кръвното налягане и доволен от резултата, продължава стария си начин на живот. Това е на повърхността. Но какво се случва вътре в тялото. От недостатъчното кръвоснабдяване органите се увреждат много сериозно. Така всяка инфекция, не само от коронавирус, всяка ситуация, която изисква мобилизиране на организма, могат да се окажат фатални. Не казвам в никакъв случай, че болният с хипертония трябва да изхвърли лекарствата за понижаване на кръвното налягане, защото само по себе си и то крие рискове за здравето и живота. Но ако причината са атеросклеротични плаки, стесняващи съдовете, трябва да започне незабавна промяна на храненето, с включване на натурални растителни мазнини, най-вече Омега 3 мастни киселини, които могат да предизвикат обратно развитие на натрупаните плаки. Има много материали, включително и в тази страница, които дават насоки за промяната начина на живот при атеросклероза. Ако причината е наднормено тегло, защото в натрупаната мастна тъкан се сформират капиляри, където отново се изисква по-високо налягане, истинското лечение е промяна на начина на живот, за да се премахне тази излишна мастна тъкан. С премахване на причините постепенно ще отпадне и необходимостта да се вземат лекарства понижаващи кръвното налягане. Така и кръвното налягане ще е нормално и органите ще са кръвоснабдени добре.

Тази пандемия показа, за пореден път, колко уязвими са хората, които са се примирили със заболяванията си и предпочитат да се поддържат с лекарства, само да не се налага да променят навиците си.

Всеки, който направи крачка за промяна на навиците си ще открие две много важни неща. Първо, всяка крачка прави по-лесна следващата. Второ, ще установят, че не само здравето се подобрява, но и настроението, силата, отношението към трудностите, които съпътстват ежедневието на всеки човек.

Доброто хранене, включващо плодове, зеленчуци, бобови храни, пълнозърнести, семена и ядки, с умерен прием на наситени мазнини, пиенето  на достатъчно вода, движението, чистият въздух, умерената слънчева светлина, почивката, достатъчният сън и доверието в Бог, който ни е създал и ни е дал безценни природни средства за поддържане на добро здраве – това е пътят към един по-пълноценен и щастлив живот.

Опасна заблуда е да се мисли, че животът може да се поддържа с лекарства, без промяна на начина на живот. Защото един вирус или проблем може да сложи край на всичко. Животът е безценен. Всеки човек е безценен за близките си. Да се замислим върху това.

 

Д-р Веска Войчева – епидемиолог