ВАЗОАКТИВНИТЕ АМИНИ И МИГРЕНИТЕ

Амините, като например хистаминът, се произвеждат от самото човешко тяло и имат важна функция, особено в нервната система и сърдечносъдовия апарат.

Храните, които приемаме, естествено съдържат (не като прибавки или примеси) вещества, подобни на хистамините, известни като вазоактивни амини: тирамин, фенилетиламин, кадаверин, путресин, спермин…

Вазоактивните амини в храната усилват физиологичните ефекти, подобно на хистамина (който също може да дойде от храната) – освобождават невромедиатори (като норадреналина), повишават капацитета на сърдечната дейност и дишането; свиват кръвоносните съдове, включително и тези в главата, което, последвано от разширяване, е именно механизмът, отговорен за мигрената.

Тези вазоактивни амини в храната могат да се открият във ферментиралите и престояли храни (сирене, вино, бира…). Например една порция (35-50 гр.) ферментирало (престояло) сирене може да съдържа повече от 20 мг тирамин, което е количество надвишаващо препоръчителните граници.

При нормални условия вазоактивните амини остават неактивни в тялото, благодарение на ензима МАО (моноамин оксидаза) и не оказват никакво вредно влияние. Ако обаче се надвишат препоръчителните нива, може да се отключат главоболие (мигрена), алергии, сърцебиене, повръщане и пр.

Наблюдавано е също, че някои хора са по-податливи на тези последици.

,,Главоболието – научни и природни средства за лечение“ Издателство ,,Нов живот“