ВЕГЕТАРИАНСКА ДРОБ СЪРМА

Продукти:

половин кг картофи

половин каф. чаша ориз

300 гр гъби

нарязани на кубчета белтъци от три яйца

  • морков
  • глава лук и стрък зелен лук

Зеленчуците, картофите, ориза и гъбите се нарязват на дребно и се задушават в тавичка за 5-6 мин. Добавя се топла вода – 4 чаши, белтъците и подправки по желание (чубрица, червен пипер, босилек…)

Заливка I вариант: Приготвя се половин литър бадемово мляко (10 накиснати и обелени бадеми се блендират в 200 мл вода, след което се долива да половин литър) Слага се на котлона да заври. Разтварят се три с.л. препечено брашно със студена вода и се прибавя с непрекъснато бъркане. Като се сгъсти се отделя от огъня и се добавят 3 разбити яйца. Вместо бадемово мляко може да се използва и соево мляко.

Заливка II вариант: 100 г просо се сварява в соево мляко в съотношение 1:6, с половин чаена лъжичка кокосово масло или зехтин и сол, до готовност (30-40 мин.) Ако се накисне предварително за 5-6 часа, съотношението с млякото  е 1:5 и продължителността на варене около 20 мин. Но за да сте сигурни, че е готово, опитвайте. Към свареното просо се добавят жълтъците от сварените яйца и се блендира до хомогенна смес.

Ястието се залива , поръсва се с чубрица и червен пипер и се допича 15 мин.