ВЕГЕТАРИАНСТВО И ВИТАМИН B12
Витамин B12 е от особена важност за вегетарианците, тъй като се намира в животинските продукти.
Той е необходим за нормалното узряване на червените кръвни клетки (еритроцити) и също за синтеза на миелиновата обвивка на нервната тъкан.
Дефицитът на витамин B12 се проявява по различни начини. Костният мозък произвежда по-малък брой еритроцити и много от тях са големи и незрели (макроцитна анемия). Други наблюдавани белези са: парестезия (парене и изтръпване на ръцете и краката), неспособност да се пази равновесие по време на ходене, чувство на слабост, загуба на сетивност по отношение на вибрации и позиция, психични разстройства (дерзориентация, депресия, нестабилно настроение, раздразнителност), загуба на паметта.
Докато витамин B12 – таблетки или ампули може да възстанови серумното ниво на витамина и да елиминира макроцитната анемия, то неврологичните увреждания могат да продължат дори месеци след лечението. В някои случаи уврежданията на нервната система са необратими.
От едно изследване се вижда, че серумното ниво на витамин B12 при възрастни млечно-яйчно вегетарианци спада с 35% само два месеца след преминаването им на пълна вегетарианска диета. Това бързо спадане най-вероятно е резултат на ниския запас на витамина в черния дроб. Трябва да се подчертае обаче, че дефицитът на витамин B12 най-често се среща при пълните вегетарианци.
За да бъде абсорбиран витамин B12 от храната, от тънкото черво, той трябва да се свърже с вътрешния фактор – протеин, синтезиран от стомаха.. Рецепторите за абсорбирането на витамина се намират в илеума – долната част на тънкото черво. Липсата на абсорбция обикновено е резултат на:
- Липса на витамин B12 в храната
- Липса на секреция на вътрешен фактор поради напреднала възраст, гастрит или частично премахване на стомаха при операция
- Липса на солна киселина в стомаха, особено при възрастни
- Оперативно премахване или възпаление на илеума.
Неболестотворните бактерии в храносмилателния тракт произвеждат витамин B12, но тъй като мястото на производство не е същото, в което става абсорбцията, човек не може да разчита на него.
За млечно-яйчно вегетарианците източници на витамин B12 са млечните продукти и яйцата.
Въпреки, че има предположение, че витамин B12 произвеждат и намиращите се в устната кухина бактерии, пълните вегетарианци трябва задължително да изследват периодично серумното ниви на витамина. При понижени нива трябва да се приема витамин B12 на таблетки или инжекции.
Това е особено важно за бременните и кърмещи жени. Дете, родено и кърмено от майка, която е пълна вегетарианка, е изложено на висок риск от дефицит на витамин B12. Такова дете може да има припадъци, да стане апатично, летаргично анемично и да показва симптоми на забавено развитие.
Съществуват различни становища за риска от дефицит на витамин B12 при пълните вегетарианци. Но на която и от тях да решите да повярвате, лабораторният контрол на серумното ниво на витамин B12 е задължителен!