ВЕЧНА ЛЮБОВ

Семинар „Библейска психология за 21 век“

Древногръцкият философ Хераклит е казал: „Всичко тече, всичко се променя“. Този принцип стои в основата на всеки истински напредък. Но когато промените са твърде хаотични, драстични и негативни, тогава човешката психика достига предела на своята издръжливост и следват психични проблеми.
Негативните промени, свързани със световната пандемия от КОВИД-19, като затваряне на градовете, спазване на социална дистанция, домашна изолация и карантина, задължително носене на маски, ограничаване на социалните събирания и културни мероприятия оказват своето деструктивно влияние върху нашето психично здраве – неминуемо придружено от опасността от заразяване, влошаване на здравето и дори смърт. А световната икономическа криза и политическото напрежение в много страни допринасят за вълната от тревожност и депресия.
Хората се питат: има ли нещо сигурно, непроменимо в този свят? Божието Слово ни дава категоричен отговор: „Наистина те възлюбих с вечна любов, затова продължих да ти показвам милост“ (Йеремия 31:3). Има нещо непроменимо в нашия свят и това е Божията любов. Християните много по-рядко страдат от депресия и тревожност, защото са уверени, че каквото и да се случи в живота им, Бог ще бъде до тях в трудните моменти и ще им дава надежда: „Никакво изпитание не ви е постигнало, освен това, което може да носи човек. Но верен е Бог, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, но заедно с изпитанието ще даде и изходен път, за да можете да го издържите“ (1 Коринтяни 10:13).
Йорданка Дейчева, психолог
Всички мои статии и видеа можете да намерите тук: https://bit.ly/3mf1QhZ
Видеата от семинара ми “Библейска психология за 21 век” можете да гледате тук: https://www.youtube.com/playlist?list=PLHB9aGyZYnFow7FboIp65cdh_I3qSKUBd
Харесайте фейсбук страницата ми Психология за всеки ден