ВИНОВНИКЪТ ЗА НЕУСЕТНОТО ОТРАВЯНЕ

Имате ли смущения в работата на пикочната и половата система, хемороиди, анални фисури, чернодробни смушения, главоболие, променливо кръвно налягане, световъртеж, хронична умора – това е само един непълен списък на проблемите възникващи от хронична автоинтоксикация. Виновникът – хроничният запек.

Най-честите причини са: начин на хранене (недостатъчен прием на баластни вещества, злоупотреба с храни, съдържащи бяло брашно и захар), дехидратация, хормонален дисбаланс (хипотиреоидизъм – намалена функция на щитовидната жлеза), страничните действия на някои лекарства (диуретици, съдържащи желязо, калций, алуминий), тумори на червата или тъканите в съседство.

Функцията на червата зависи от дейността на нервната система. Нарушения в работата на нервната система и състояния на безпокойство, тревога и други негативни емоции могат да доведат до спастичен запек.

Природолечебни мерки:

При спастичен запек с неврогенна компонента особено да се наблегне на омекчаващите храни и билки (овесено продукти, смляно ленено семе, бамя, банани), както и богатите на етерични масла подправки (анасон, копър, мента, маточина и др.). Разбира се необходимо е и общо въздействие върху нервната система.

Голямо е значението на атоничния запек, при който червата са отпуснати и лениви. Още при първите признаци – когато консистенцията на изпражненията започва да се втвърдява и/или да се увеличава периодът на тяхната поява – редно е да се предприеме лечение, за да се предотвратят по-сериозни усложнения.

Ето някои лесно изпълними мерки, които могат да помогнат, но след задължителен преглед от специалист за изключване на заболяване, изискващо оперативно или медикаментозно лечение:

  • Да се започва денят с чаша топла вода.
  • Да се увеличи значително делът на суровите храни или периодично да се преминава за по няколко дни на суровоядство. Да се предпочитат плодовете и зеленчуците с доказани слабителни свойства (зеле, праз лук, сини сливи, смокини, грозде и др.), както и пшенични и овесени трици, ленено семе, покълнали семена. СЗО (Световна здравна организация) препоръчва консумация на 400 гр плодове и зеленчуци дневно.
  • При упорити случаи да се консумират 1-2 супени лъжици трици (вид целулоза, която се намира в зърнените храни). Не бива да се превишават 2 супени лъжици на ден, нито да се приемат продължително време, тъй като затрудняват абсорбцията на желязото и на други минерали в червата. Това не важи за зърнените храни и пълнозърнестия хляб, където триците са в балансирано съотношение с другите съставки.
  • Да се приема достатъчно количество вода (около 1,5-2 литра дневно). Нуждата от вода при високи температури и физическо натоварване се увеличава.
  • Силно да се ограничат, или за известен период да се изключат затягащите продукти (изделия, съдържащи бяло брашно, захар, концентрирани млечни и месни продукти, полиран ориз).
  • Да се правят ежедневни разходки, поне по един час дневно и упражнения, включително за коремната преса.
  • Важно е да се знае, че редовното приемане на силнодействащи очистителни, без отстраняване на факторите, причиняващи запека, могат да способстват за неговото задълбочаване.