ВИРУСЕН ХЕПАТИТ ТИП А
Вирусният хепатит тип А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб, поява на жълтеница и склонност към епидемично разпространение предимно през есенно-зимния сезон.
Затова с наближаване на есенно-зимния сезон е добре да спазваме профилактичните мерки срещу вирусен хепатит тип А .
Източник на инфекцията при вирусен хепатит тип А са болните с жълтеница и с безсимптомни форми, които отделят вируса чрез изпражненията и урината.
Пътищата на разпространение са:
- контактно-битов;
- хранителен;
- воден.
Основни фактори за предаване на заразата:
- замърсени ръце и предмети на бита;
- замърсени хранителни продукти, най-често чрез неизмити ръце, мухи, хлебарки, гризачи и други;
- замърсена вода.
Клинична картина на заболяването се характеризира със следните периоди:
– Инкубационен (от заразяването до появата на първите симптоми) – от 9 до 50 дни.
– Преджълтеничен – проявява се с отпадналост, намален апетит, обща разбитост, умерено повишена температура и тежест в епигастриума. Особено характерни са грипоподобния и алтралгичния синдроми (болки по ставите и мускулите). Към края на периода урината на болните потъмнява, изпражненията стават светли, черният дроб се увеличава;
– Жълтеничен (иктеричен) – характеризира се с пожълтяване на склерите, което постепенно обхваща лицето и цялото тяло. Жълтеницата може да бъде от една забележима до тежка с жълт до черен оттенък. През този период черният дроб се увеличава 2-4 см. Възможна е поява на извънчернодробна патология – гломерулонефрит, полиневрити и др. Иктеричният период продължава 1 до 4 седмици;
– Реконвалесцентен (възстановителен) – характеризира се с изчезване на жълтеницата, нормализиране на апетита и размерите на черния дроб.
Хепатит А може да протече и като безжълтенична форма, която обуславя голямото разпространение на заболяването.
Смъртността при вирусните хепатити е около 0,2 – 0,3%.
Профилактиката на Вирусен хепатит А не се различава от тази на останалите чревните инфекции и включва:
– обилно измиване на плодовете и зеленчуците, за консумация в суров вид;
– измиване на ръцете със сапун преди приготвяне на храната, хранене и след ползване на тоалетната;
– недопускане на мухи в помещенията чрез замрежване на прозорците, осигуряване на плътно затваряне на съдовете за смет
– неизползване на вода за пиене от съмнителни водоизточници и водоеми за спорт, риболов, къпане;
– търсене на лекарска помощ при възникване на симптоми от страна на стомашно-чревния тракт или засягане на общото състояние;
– имунопрофилактика