ВИТАМИН В1  (ТИАМИН)

Тиаминът е задължителен за оптималната функция на мозъка и нер­вите. Обичайните симптоми за недостиг са раздразнителност, умора, за­екване,  болезнена невропатия  (форма на нервна дисфункция), трептене на очите, парализа, объркване, загуба на паметта и депресия. Освен по­следиците за мозъка и нервната система тиаминовата недостатъчност се свързва и с мускулни спазми и промени в ЕКГ (сърцето). Най-добрият съвет, който мога да дам за получаване на достатъчно тиамин, е да избягвате прекомерната употреба на алкохолни напитки. Ак­тивният пренос на тиамина в ентероцитите се затруднява при приемане на големи количества алкохол, което води до намален прием на тиамин от храносмилателния тракт. Ако имате семейно предразположение към про­блеми с алкохола, значи страдате от повишен риск от злоупотреба с него.

Има някои показатели,  че тиаминът може да играе  някаква роля за лечението  и превенцията на болестта на Алцхаймер. Учените са откри­ли, че тиаминовата недостатъчност причинява неблагоприятни промени в кръвоносните съдове на мозъка, което позволява повишено натрупване на вещества като желязо в него. Последващата анормална концентрация на такива вещества улеснява възпалението  и  окислителния  стрес – два процеса, които причиняват болестта на Алцхаймер. Въпреки че тези теории са много интересни, засега все още се намират в областта на научните хипотези, тъй като настоящите проучвания с хора не  доказват  категорично  дали  тиаминът  наистина  има  такива  полезни действия. Въпреки това данните подсказват, че целенасоченото му при­емане може да оказва благотворно влияние върху повече неща, отколкото сега подозираме.

,,Изгубеното изкуство на мисленето“  Издателство ,,Нов живот“

P.S. Лечение с промяна на храненето, начина на живот и с природни средства се провежда задължително под наблюдение на личния лекар или лекар – специалист в съответната област.