Влияния в юношеството

Към юношеството много млади жени са започнали да избират ситуации и преживявания, които им носят удоволствие – добра книга в тих ъгъл, шумно парти, разходка на открито, атлетика и т.н. Те откриват самоличността си и търсят нови преживявания. По-съзнателно решават какво харесват, какво не харесват и какви искат да бъдат.

Същевременно всеки ден водят личната битка между увереността и чувството за малоценност. Проучванията установяват, че когато момичетата минават през пубертета, коефициентът им на интелигентност спада, заедно с оценките по математика и природни науки. Самочувствието им пада рязко. Съобразяват се повече с връстниците, отколкото с родителите, за да определят своите ценности, нещата, които обичат или не обичат и в които участват. Това е период, когато могат да се държат сякаш не харесват родителите си или не са доволни от семейните правила. Струва им се, че родителите им „просто не разбират“.

Социални фактори

Натискът на връстниците не започва в юношеските години, но тогава става по-силен – засягайки всеки аспект от живота на младата жена. Тийнейджърите са особено уязвими в социално отношение: често се чувстват несигурни, а понякога имат пристъпи на малоценност. Някои чувстват това от време на време, други през целия период.

Девойка, която е била малтретирана (сексуално, физически или емоционално), ще изпитва срам, безнадеждност, вина и мъчително чувство за малоценност. Млада жена, в чийто дом има физическо насилие, няма да има желание да кани гости – нито ще иска някой да открие какво става там. Сексуално малтретираните момичета може да се изолират социално и да напълняват (за да станат непривлекателни за мъжете) или може да тичат постоянно след момчета, преспивайки с всеки, който им обърне внимание. Емоционално малтретираната млада жена може да се опитва да остава незабелязана, за да избегне вниманието, опасявайки се от всеки, който може да я критикува или да се държи жестоко с нея.

Младите хора копнеят да принадлежат към някаква група и ако не удовлетворят този копнеж чрез здравословна връзка, може да пожелаят да се присъединят към всяка група, която ги приема – независимо от последиците. Младата жена, която се опитва да се впише, няма да иска да остава без приятели, затова ще направи всичко възможно, за да се включи в група млади хора – и да участва в дейности, за които знае, че са неправилни или че родителите или църквата няма да одобрят.

Несигурните тийнейджъри (а те всички са такива понякога) са уязвими за провал, присмех, родителско отношение или всяко отхвърляне от противоположния пол. Това е период на емоционални колебания, когато юношите лесно могат да бъдат засрамени, разгневени или наранени, а на следващия ден лесно могат да изгубят контрол и те самите да наранят някого. Изпитват дълбока нужда да си намерят мястото. Страхуват се от отхвърляне и от мисълта, че нямат приятели.

Семинар за юноши

Превод: Йорданка Дейчева