ВРАГ НА МОЗЪКА
Ако захарта е въглехидрат, а той е предпочитаното гориво за челния дял на мозъка, тогава как диетата с високо съдържание на захар уврежда мозъчната функция? Последователността на реакциите, при приемане на храни с високо съдържание на захар е следната:
– Рафинираната захар навлиза в храносмилателната система.
– Кръвната захар се повишава бързо.
– Панкреасът реагира, като произвежда голямо количество инсулин.
– Излишният инсулин понижава твърде много кръвната захар.
– Функцията на челния дял се уврежда.
Нашите тела са създадени да усвояват плодове и зърнени храни в естествено, нерафинирано състояние. Тези храни поддържат кръвната ни захар на сравнително постоянно ниво. Обаче, когато храните, съдържащи рафинирана захар, навлязат в храносмилателната система, кръвната захар се повишава драматично и тялото реагира сякаш е постъпило огромно количество естествена храна. Затова панкреасът произвежда огромно количество инсулин. Обаче бързото повишение на кръвната захар е заблуждаващо. За разлика от естествените растителни храни, богатите на рафинирани захари храни скоро се абсорбират и бързото повишаваме на кръвната захар приключва за кратко. Тъй като има инсулин, а няма захар, която да навлиза в храносмилателния тракт, нивото на кръвната захар силно се понижава. Не е необичайно тя да падне много по-ниско, отколкото преди консумирането на сладката храна. Когато спадне достатъчно ниско, функциите на челния дял се разстройват от недостатъчно гориво.
,,Изход от депресията“ – Издателство ,,Нов живот“
Можете да купите книгата: https://newlife-bg.com/product-category/faith-spirituality/?product-page=2