ВРЕМЕТО Е ВАЖНО

Съществува тенденция хората да изяждат храна с приблизително постоянно тегло всеки ден, а сервираното тегло до голяма степен се определя от водното съдържание. Колкото по-богата на вода е храната, толкова по-малък е общият брой на приетите калории. Освен това, за изяждането на храните с по-голям обем е нужно повече време, което забавя скоростта на консумиране и повишава орофарингеалната стимулация (усещането за храна в устата и гърлото). Колкото повече дъвчем, вкусваме и чувстваме храната в устата, толкова по-ясен сигнал получава  мозъкът ни, че стомахът ни се пълни. Изследвания със стомашна сонда, при които храната заобикаля стомаха, показват, че организмът  изпитва  трудност да регулира апетита, ако липсват тези усещания в устата

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър