Възпитание и агресия – отлагане на удоволствието

В статията „Възпитание и агресия – родителски стратегии на възпитание“ коментирахме причините за детската агресия – възпитанието и как (А) правилната родителска стратегия – любов и авторитет – може да научи децата на не-агресивно поведение. Има и още един важен фактор във възпитанието.

Обуздаването на импулсите от бебешка до зряла възраст – да учим детето да отлага удоволствието заради нещо важно. Отлагането на удоволствието е принцип в психологията, който означава следното: ще се лиша от нещо не толкова важно в момента, за да постигна нещо по-важно в бъдеще. Например: обичам торта, но няма да ям често, за да не натрупам тлъстини, които да доведат до високо кръвно, понижен имунитет и т.н.; гледа ми се филм, но няма да го гледам сега, за да си напиша домашното; след това може.

Тук веднага във въображението ми се появява типичната картина: 1 фаза: детето иска нещо от магазина, майката не му го купува; 2 фаза: детето надава зверски вик, тропа с крака, търкаля се по пода; 3 фаза: засрамената майка купува бързо нещото и се измъква от магазина скоростно.

Обаче ако не научим децата си да отлагат удоволствието на 3 г., те ще си останат такива и на 30, и на 60. А тогава действията им за постигане на удоволствието, което не искат да отложат, няма да са толкова безобидни.

Пример: 24 годишен мъж уби жена за 80 лева. Той има вече 6 предишни присъди. Обаче психиката му е толкова увредена, че иска да получи парите веднага – на всяка цена. Този път с цената на човешки живот. Така че следващият път, когато детето или внучето ви започне да тропа с крак и да вика в магазина, си помислете какъв човек искате да стане – и тогава решете дали ще си направите труда да го научите да отлага удоволствието, или ще го оставите да „иска всичко и да го иска сега“, както се пее в световно известната песен на група Куин.

Искам всичко, искам всичко,

Искам всичко и го искам веднага!

Искам всичко, искам всичко,

Искам всичко и го искам веднага!

Спомням си, че когато дъщеря ми беше малка, тя веднъж опита трика с търкалянето, но аз ѝ казах, че си тръгвам, и тя бързо-бързо се отказа от ината и затича след мен. А синът ми много обичаше да удря и тупа с ръка и ми е коствало много време да хващам ръката му леко, да я отклонявам, да му показвам, че може да ме милва и всякакви други неща, вместо удрянето. Ако искаме да възпитаме благородни и толерантни личности, още от съвсем малки трябва да им внушим, че насилието не е средство. И трябва да им предложим нещо друго на неговото място.

Петима ученика от Строителния техникум в Стара Загора през голямото междучасие се връщали в училище, когато попаднали на пачка пари – почти 1700 лв. Петнадесет годишните младежи казали на своите учители, извикали полиция и върнали парите.

Римляни 12:21: „Не се оставяй да те побеждава злото; а ти побеждавай злото чрез добро“.

 Мъж върна пари от откуп, разпилени по релсите

“Рицар на годината” има и през 2001 година. За такъв е обявен кантонерът Никола Димитров, който намери огромна сума пари на жп-релсите край Курило и ги предаде на полицията.

Не е за вярване, че дойде ден, в който един честен човек измести бандитите от зоната на общественото внимание, макар и временно. В деня за заплата Никола Димитров имал 50 стотинки в джоба си. Пред него в кръг с диаметър от 25 метра имало килим от пръснати пари. Банкноти от 10, 20 и 50 лева, буквално нямало къде да стъпи. Парите скривали земята. Веднага извикал полиция.

Щом тримата полицаи дошли, Кольо вече можел да се подпре на мантинелата, за да не падне. От вестниците научил сумата – 3 млн. лева.

Как ви звучи това? Можете ли да се поставите на неговото място и да се запитате как бихте постъпили? Най-лесното решение е да грабнеш парите и веднага да получиш каквото си искаш – това са 3 милиона лева! Искам всичко и го искам сега! Не и този човек. Той казва, че веднага се сетил за децата си, какво ще стане с тях, дали няма да пострадат заради тези пари. И веднага се обадил на полицаите.

Да учим себе си и децата си, че да удовлетворяваш веднага желанията си е егоизъм, а да отложиш удоволствието заради нещо важно – това е истинско себеотрицание и благородство. Как да направим това? Спомняте ли си вълшебната думичка: ВРЕМЕ. Трябва да намираме време, ПЪРВО, да им внушаваме колко е важно да се отлага удоволствието заради нещо по-добро в бъдеще, и, ВТОРО, да им показваме как ние самите го правим.

Филипяни 2:5-8: „Имайте у себе си същото съзнание, което беше и у Христос Исус, Който, като беше в Божия образ, пак не сметна, че трябва твърдо да държи равенството с Бога, но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците; и като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст“.

Това е съвършено себеотрицание! Какви биха били нашите семейства и нашето общество, ако имахме такова мислене като Исус Христос!

И така: първият и най-важен фактор, който може да възпре агресията – семейството и възпитанието. Да възпитаваме децата си едновременно с любов и разумни правила. Да ги учим да отлагат удоволствието заради нещо важно.

Автор: Йорданка Дейчева, психолог, Клуб Психология и здраве – Плевен, psihologiaizdrave@abv.bg

Следващата статия по тази тема: Детската агресия: влиянието на връстниците и обществото