ВЪПРОС НА ИЗБОР

За повечето американци (и не само за тях) идеята да се откажат напълно от животински продукти – говеждо, пилешко, риба, сирене, мляко и яйца – изглежда невъзможна. Тази идея им се струва странна, фанатична или фантастична. Това е най-голямото препятствие за приемане на растителната диета. Повечето хора, които чуят за нея, не я възприемат насериозно, въпреки наистина впечатляващите й ползи за здравето. Ако вие сте един от тези хора и ви е просто любопитно да научите фактите, но знаете, че никога няма да сте в състояние да се откажете от месото, никакви приказки няма да ви накарат да промените мисленето си. Трябва да я опитате. Дайте й един месец. Яли сте чийзбургери цял живот и един месец без тях няма да ви убие. Един месец не е достатъчен за получаване на дълготрайни положителни промени, но е достатъчен да откриете четири неща:

  1. Има някои страхотни храни, които можете да опитате, спазвайки растителната диета, храни, които без нея може би никога не бихте открили. Може би няма да ядете това, което ви се иска (желанието за месо продължава повече от месец), но ще ядете много страшно вкусни храни.
  2. Не е толкова зле. Някои хора свикват доста бързо и харесват диетата. На мнозина обаче са необходими месеци, за да се пригодят напълно към нея. Но почти всички ще открият, че е много по-лесно, отколкото са си мислили.
  3. Ще се почувствате по-добре. Дори само след един месец повечето хора се чувстват по-добре и има вероятност да са намалили и малко от теглото си. Изследвайте кръвта си преди започване на диетата и един месец по-късно. Ще откриете, че отклоненията значително са намалели.
  4. И което е най-важното, ще откриете, че е възможно. Можете да харесате или да не харесате диетата, но след като сте я пробвали в продължение на един месец, ще знаете, че е изпълнима и че можете да я приложите, ако поискате. Всички ползи за здравето, дискутирани в книгата, не са само за тибетските монаси и за фанатични спартанци. Можете да ги имате и вие. Това е въпрос на избор.

,,Китайското проучване“  д-р Кембъл

P.S. При хранителен режим, изключващ всички животински продукти, трябва да се правят периодични изследвания за нивото на вит. В12 и вит D и да се комбинират бобови и зърнени храни, с добавка и на малки количества ядки, за да се приемат пълноценни белтъчини. Промени и в храненето, особено при заболяване, трябва да се съгласуват с лекуващия лекар.