ВЪРХЪТ В РАСТИТЕЛНОТО ХРАНЕНЕ

Соята е върхът в растителното хранене. В нейния състав се включват:

–              Значителен процент протеини с висока биологична стойност (до 40% от теглото на сухото вещество на зърното), които съдържат всички есенциални аминокиселини.

–              Относително голямо количество мазнини (до20%), съставени главно от полиненаситени мастни киселини. Сред тях е линоловата – есенциална мастна киселина, която изпълнява важни функции в организма.

–              Лецитин (2%), много важен фосфолипид, за функционирането на нервната система, който съдейства за понижаването на холестерола в кръвта и за още много други функции.

–              Соевите протеини са сравними с тези на месото по отношение на хранителната им стойност – дотам, че могат да го заместят напълно.

Соята е продукт с голяма хранителна стойност, който не бива да се консумира прекалено. Не е добре да се консумира всекидневно – грешка, която често допускат начинаещите вегетарианци и тези, които се страхуват, че не поемат достатъчно протеини. Фактът, че соята е растение не означава, че е слабо хранителна или че е лек хранителен продукт.

,,Наслади му се“ – Д-р Х.Д. Памплона, Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата : https://newlife-bg.com/product-category/health/