ВЯРНО ЛИ Е ТОВА

Привържениците на разделното хранене избягват да съчетават белтъчини и въглехидрати на едно хранене. Но дори да консумираме една единствена храна тя съдържа в себе си и въглехидрати, и белтъчини и мазнини. Например едни от най-полезните ядки – бадемите, съдържат равен брой белтъчини и въглехидрати и около 50 г/100 г мазнини.

Ето какъв пример дава проф. Божидар Попов в книгата си ,, Митове и истината за храните, храненето и диетите“: ,,При съвместното постъпване на въглехидрати и белтъчини с храната, въглехидратите се разграждат в началните участъци  на тънкото черво и бързо постъпват в организма, за да реализират първо енергийните потребности на организма. По-късно  и по-надолу към средните участъци на тънкото черво се извършва основната хидролиза на белтъчините и всмукването на аминокиселините. Там вече са останали малко неусвоени въглехидрати и те почти не пречат за оптималното усвояване на аминокиселините, чиято основна функция е пластичната. Това оптимално разпределение при всмукването на основните нутриенти е благоприятно за организма, който първо се нуждае от енергия, а по-късно и от пластичния материал на белтъчините“.

Но не е добре да смесваме и много храни на едно ядене, което затруднява храносмилането. Ето един съвет в ,,Диета и храна“ от Елън Уайт: ,,На всяко хранене яжте само два или три вида проста храна, не повече от необходимото за задоволяване на глада. Всеки ден правете активни физически упражнения и ще видите дали няма да имате голяма полза“.

Д-р Веска Войчева