В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА УДОВОЛСТВИЕТО

Фирмите от хранителната индустрия трупат милиарди в сметките си, като въздействат на центъра на удоволствието във вашия мозък, тъй наречената допаминова наградна система. Допаминът е онзи невротрансмитер, който мозъкът използва, за да ви възнаграждава за добро  поведение, помагайки да мотивирате вашия стремеж към неща като храна, вода и секс – всички те  необходими за продължаване на човешкия род. Тази естествена реакция е била и продължава  да бъде  насочвана в погрешна посока в името на печалбата.

Прекомерното консумиране на подсладени със захар храни често бива сравнявано с пристрастяването към наркотици. Съвсем доскоро този паралел се базираше повече на анекдотични доказателства, отколкото на стабилни научни основания. Сега обаче разполагаме с апарати за позитронно-емисионна томография,  технология за образна диагностика, която позволява на лекарите да измерват мозъчната активност в реално време. Всичко започва с едно изследване, което показало намалена чувствителност към допамина у хора, страдащи от затлъстяване. Колкото повече тежали изследваните участници, толкова по-малко сякаш реагирали на допамина. Същата намалена чувствителност наблюдаваме и при пристрастените към кокаина и алкохолиците. Мозъкът се оказва толкова свръхстимулиран, че в края на краищата се опитва да намали оборотите.

Хората, които редовно консумират сладолед (захар и мазнини), имат притъпена реакция към допамина в мозъка, когато пият млечен шейк. Това е сравнимо с наркоманите, които трябва да използват все по-голямо и по-голямо количество наркотици, за да достигнат същата еуфория. Притъпите ли веднъж чувствителността си към допамина, може след това да преяждате в опит да постигнете онази  степен на удоволствие, която сте изпитвали преди, а това води до нездравословно напълняване.

Когато редовно консумирате наситени с калории продукти от животински произход и джънк фуд като сладолед, променят се не само вашите вкусови рецептори, а и химичните процеси в мозъка ви. След като изядете няколко десертни блокчета, вкусът на една зряла праскова вече не само може да не е толкова сладък за езика ви, но и мозъкът ви понижава чувствителността на допаминовите ви рецептори, за да компенсира непрекъснатото натоварване от мазнините и захарта. Всъщност един свръхбогат хранителен режим би могъл да доведе до това, че да изпитвате по-малка наслада и от други дейности. Онова, което вкарвате в организма си – с което се храните и което пиете – може да окаже влияние върху начина, по който изпитвате житейските удоволствия,

Следването на хранителен режим, основан на непреработени растителни храни и възвръщането на чувствителността  на мозъка ви към допамина до нейните здравословни нормални нива може да ви помогне да изживявате живота докрай и да ви позволи да изпитвате по-голяма радост, удовлетворение и удоволствие от всички неща, които правите – не само от онова, с което се храните.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.

P.S. При хранителен режим, изключващ всички животински продукти, трябва да се правят периодични изследвания за нивото на вит. В12 и вит D.