Тревожни разстройства

ГЕНЕРАЛИЗИРАНО ТРЕВОЖНО РАЗСТРОЙСТВО

Тревожните разстройства са група психични разстройства, причинени от стрес. Продължителните стресори могат да причинят тревожност.

Тревожните разстройства са истински болести. Те са най-разпространените от всички разстройства и много се различават по интензивност. От една страна, може да се появяват често тревожни чувства, които почти да не нарушават живота на човека. Другата крайност са пристъпи на дълбока тревожност, които ужасяват и парализират болния.

Вероятно ще сбъркаме, ако сами си поставяме диагноза. Много хора решават, че просто „не се справят добре със стреса“, когато всъщност може да имат много по-сериозен проблем. Тревожните разстройства са същински психиатрични заболявания. Те най-добре се лекуват от квалифициран медицински специалист.

Една трагична особеност на тревожните разстройства е нуждата им от компания. Около половината от хората с генерализирано тревожно разстройство имат или второ тревожно разстройство, или депресия. Осъзнаването на този факт може да помогне на човек да търси симптоми за наличието му.

 Генерализирано тревожно разстройство:

преувеличена тревога и напрежение във връзка с ежедневни събития и решения

То обикновено не причинява значителни увреждания. Засегнатите хора функционират добре в обществото. Обикновено симптомите стават по-слаби с възрастта. Обаче има и инвалидизиращи случаи на генерализирано тревожно разстройство.

Лекарствената терапия, както и не-лекарствената могат да помогнат. Буспирон (Буспар), лекарство с рецепта, може да помогне донякъде. Обаче пет не-лекарствени терапии също са доказано ефективни: когнитивно-поведенческа терапия, редовни физически упражнения, биофийдбек, техники за отпускане и терапия с духовен фокус.

И други химически вещества играят роля за пътеките на тревожността. Две от най-важните са серотонинът и гама-аминомаслената киселина (GABA). Те имат способността да „заглушават“ мозъчните пътеки, водещи до стрес и тревожност. В много случаи те не само облекчават депресията, но и последиците от тревожните разстройства.

Важното послание е, че дори ако не сте депресирани, можете по-лесно да се справяте с ежедневния стрес и тревожност, ако използвате тези стратегии за повишаване на серотонина.

Източник: “Изход от депресията”, д-р Нийл Недли

Йорданка Дейчева, психолог