КОМАНДНИЯТ ЦЕНТЪР НА МОЗЪКА

ФУНКЦИИ НА ЧЕЛНИЯ ДЯЛ

Здравейте! Това е първото видео от поредицата „Командният център на мозъка“, в която представям функциите на челния дял на мозъка и как да го поддържаме в отлична форма, за да мислим трезво и ясно, което е особено важно в тези объркани времена. Аз съм Йорданка Дейчева, психолог, и в това видео ще ви запозная с някои от най-важните функции на челния дял.

Челото на човека винаги се е свързвало с интелигентността и мисленето. И това не е случайно. Точно зад него се намира най-големият от мозъчните дялове, който представлява 1/3 от цялата повърхност на мозъка. Предната част на челния дял, известна като префронтален кортекс, управлява най-висшите функции на мозъка. Префронталният кортекс е седалището на интелекта, преценката, разсъждението и волята. Той е контролният център на цялата ни личност. Някои учени го наричат дори „короната“ на мозъка.

Една интересна история от 19 век илюстрира ключовата му роля за трезвото мислене и морала. Железничарят Финиъс Гейдж изгубил голяма част от челния си дял, защото метален прът пронизал главата му. След забележителното си възстановяване на външен вид изглеждал същият, говорел и ходел както преди. Обаче по същество бил съвсем различен човек. Преди инцидента Финиъс бил обичан и отговорен съпруг. Работел усилено и бил много интелигентен. Бил известен с високия си морал и образцовото си поведение като старши майстор в железниците.

След инцидента станал очевиден моралният упадък на Гейдж. Станал свръх емоционален и склонен към гневни изблици. Изгубил интерес към духовните неща, станал непочтителен и постоянно ругаел. Започнал изцяло да пренебрегва социалните правила и станал напълно безотговорен. От ценен служител се превърнал в безработен. От този и други подобни случаи постепенно е започнало да се оформя научното разбиране за изключително важната роля на челния дял на мозъчната кора.

 ФУНКЦИИ НА ПРЕФРОНТАЛНИЯ КОРТЕКС
1.  Контролен център на мозъка
2.  Планиране на поведението
3.  Вземане на решения
4.  Контрол на емоциите
5.  Самосъзнание
6.  Независимост