ГОДЖИ БЕРИ
Годжи бери има специфичен антиоксидантен пигмент, който прави царевицата жълта – зеаксантин. Когато се консумира зеаксантинът попада в ретината ви (задната част на очите) и както по всичко личи предпазва от дегенерация на макулата, водеща причина за загуба на зрение.
Яйчената индустрия се хвали със зеаксантина в жълтъка на яйцата, но годжи бери съдържа петдесет пъти повече от тях. Едно двойно сляпо, рандомизирано, плацебо контролирано изследване е установило, че годжи бери може да помогне дори на хора, които вече страдат от дегенерация на макулата. Изследователите използвали мляко, за да подобрят абсорбцията на зеаксантина (който, както всички каротиноиди, е мастноразтворим), но по-здравословен начин би бил да се използват източници на мазнини от зеления сектор, като ядки и семена – с други думи, микс от ядки, семена и годжи бери!
,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър
Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.