ГОСПОД ДОПУСКА

 

Дни след катастрофата в Чикаго от 25 май 1979 г. в пресата била публикувана статия със заглавие: „Чиста случайност или съдба?”, където се казвало, че Доуг Вайхов от Сакраменто (Калифорния) избегнал две катастрофи. Пътувайки по служба, той предоставил самолетния си билет малко преди полета; именно този самолет се разбил до Чикаго. Загинали 273 души. Година по-рано, през септември, той също продал билета си за самолета, който се разбил по-късно до Сан Диего; загинали 144 души.

В статията не се съобщава дали този бизнесмен е приел спасението от Бога, Който може би именно чрез тези катастрофи се е обръщал към него. Мнозина започват в подобни ситуации да обвиняват Бога, вместо да се покаят за собствените си грехове. Когато беше на тази земя Господ Исус предупреди: „Мислите ли, че тези … са били най-грешни от всичките понеже са пострадали така? Казвам ви: Не; но ако не се покаете, всички така ще загинете”. (Лука 13:2,3)

А не сме ли роптали и ние в мигове на нещастия и катастрофи? Не е ли по-добре да благодарим на Бога, че ни е избавил от тях и ни дава възможност да се покаем?

„Става ли в град злополука, която да не е допуснал Господ?“  Амос 3:6