ГРАДИВНАТА ФУНКЦИЯ НЕ Е ЕДИНСТВЕНА

Незаменимите аминокиселини (тези, които не можем да си синтезираме и трябва да получаваме от храната) не са необходими само за изграждане на наши собствени белтъци. Те имат разнородни и важни за здравето и живота ни функции. Например:

Треонинът действа заедно с аспарагинова киселина и метионин за подпомагане на метаболизма на мазнините в черния дроб и избягване на затлъстяването на черния дроб (стеатоза). Тази незаменима аминокиселина също е от голямо значение за здравето на нервната система. Необходим е за синтеза на глицин и серин и така подпомага производството на колаген, еластин и мускулна тъкан.

Метионинът е важен за функцията на черния дроб. Сярата, която се съдържа в метионина забавя процесите на стареене в клетките, като ги предпазва от външни замърсители.

Лизинът участва в изграждането на антитела, хормони и ензими. При децата е необходим за правилния растеж

Фенилаланинът е прекурсор (предшественик) на тирозина, като двете аминокиселини участват в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза.

Триптофанът е необходим за продукцията на витамини от група В, включително ниацина, който е необходим за синтеза на мозъчния серотонин.

Изолевцинът  участва в процеса на възстановяване на мускулите и по-бързото заздравяване на тъканите. Особено важна е за възстановяването на увредените тъкани на вътрешните органи. Участва също така и в синтеза на хемоглобин. Помага в производството на енергия и повишаването на издръжливостта на тялото. Освен това е важен за регулиране нивата на кръвна захар и холестерол в кръвта.

Левцинът помага за управление на кръвната захар. Предполага се, че това става чрез улесняване на усвояването на глюкозата в клетките на тялото и подобряване на инсулиновия отговор.  Може да помогне за заздравяването на кожата и костите. Помага за увеличаване размера на мускулите и чистата телесна маса.

Валинът има роля в регулирането на настроенията ни. Неговото действие се изразява в своеобразно стабилизиране на нивата на серотонин в тялото ни. Участва в синтез на витамин B3, който помага за правилния метаболизъм на клетките, но и поддържа здрава сърдечно-съдовата ни система.

Д-р Веска Войчева