ДАЛЕЧНИЯТ КРАЙ НА ЗЕМЯТА

Патрик О‘Браян е широко известен автор на исторически романи. През 1969г. Той издаде „Господар и командир: Далечният край на земята“, роман (по-късно филмиран с голям успех) за битките в морето по време на войната с Наполеон.  Една от причините тази книга да е толкова известна е, че О‘Брайън отделя голямо внимание на морето и е естествената история, съчетана с големи прозрения за човешката природа.

В една трогателна сцена, капитан Обри, или както го наричат“Късметлията Джак“, подготвя своя екипаж за битка. Той им казва: „Англия е под заплахата от нашествие и макар, че сме в далечният край на земята, този кораб е наш дом. Този кораб е Англия.“

За капитан Обри гражданството се основава на верността, а не на мястото. И това убеждение ясно илюстрира един библейски принцип. Апостол Павел пише до църквата във Филипи: „Нашето гражданство е на небесата, откъдето и очакваме Спасител – Господ Исус Христос.“ (Фил. 3:20)

Важно е да ни се напомни, че макар засега да живеем от тази страна на небето , нашият вечен дом е мястото, с което трябва да свържем нашата вярност. Ние трябва да мислим за горното, а не за земното.“ (Кол. 3:2)