Да гледаме със сърцето

Емоционална интелигентност в криза

Хелън Адамс Келър (1880-1968) се ражда като нормално дете в Тускумбия, Алабама на 27 юни 1880 г. Още на деветнайсет месечна възраст тя се заразява от болест – диагностицирана като „мозъчна треска“ – която я оставя едновременно глуха и сляпа. От 1887 г. Ан Съливан става нейна учителка и другар, като ѝ помага да развива способността си да общува. През 1904 г. Келър става първият глух и сляп човек, който получава степента Бакалавър.

Вместо да „гледа“ мрачната страна на живота, тя „вижда“ светлата:

„Въпреки че животът е пълен със страдания, той е пълен и с победи над тях“.

 

„Характерът не може да бъде развит в лека и спокойна обстановка. Само чрез изпитания и страдания може да бъде укрепена душата, да се проясни перспективата, да се вдъхнови амбицията и да се постигне успех“.

 

„Когато се затвори една врата на щастието, отваря се друга; но твърде често ние гледаме толкова дълго към затворената врата, че не виждаме тази, която се е отворила пред нас“.

 

„Най-жалкият човек в света е този, който има зрение но няма прозорливост“.

 

„Най-добрите и най-красивите неща в света не могат да се видят, нито да се докоснат. Те трябва да се почувстват със сърцето“.

 

Да казваме на себе си и на другите истината, като отстраняваме когнитивните изкривявания, е основното средство за подобряване на емоционалната интелигентност, личните взаимоотношения и съответно успеха ни в живота.

 Десет НЕистини

Когнитивно-поведенческата терапия е основно насочена към отстраняване на десет „когнитивни изкривявания“, десет НЕистини, които ние, хората, често се изкушаваме да приемаме:

 1. Мислене „всичко или нищо“
 2. Прекалено обобщаване
 3. Психичен филтър
 4. Четене на мисли
 5. Предсказване на бъдещето
 6. Преувеличаване/омаловажаване
 7. Персонализация
 8. Емоционална логика
 9. Поставяне на неправилни етикети
 10. Омаловажаване на положителното

Основните принципи на Когнитивно-поведенческата терапия са следните:

 • Мислите предшестват чувствата и емоциите.
 • Вие можете да контролирате мислите си (и следователно чувствата си).
 • Управлението на емоциите е свързано с вашите ценности и поведение.
 • Когато ценностите на човека съответстват на правилното (т.е. истината), той/тя често се чувства по-добре и става по-добре.

 

Целта е систематично да преценявате и анализирате мислите си, да откривате дали са основателни и да оспорвате тяхната точност.

Добрата новина е, че когнитивните техники могат да ви помогнат да се справите с гнева, разочарованието, страха и депресията, породени от различни житейски събития – независимо дали истински или въображаеми.

Йорданка Дейчева, психолог; Клуб Психология и здраве – Плевен; psihologiaizdrave@abv.bg