ДА НЕ ПРЕСЪТВОРЯВАМЕ СЪВЪРШЕНОТО ТВОРЕНИЕ
Храненето е израз на обединеното действие на безброй хранителни субстанции. Цялото е по-голямо от сумата на неговите части. За да илюстрирам този принцип, аз трябва само да ви преведа през биохимичната перспектива на яденето. Да кажем, че приготвяте спанак соте с джинджифил и целозърнести равиоли, пълнени с тиква и подправки и полети с орехово-доматен сос. Спанакът сам по себе си е рог на изобилието от различни химични съставки. С една хапка вие сте вкарали куп нутриенти в тялото си. Като допълнение към този изключително сложен микс, когато хапнете една хапка от тези равиоли с вкуса им на домати и тиква, вие получавате още хиляди и хиляди химически вещества, всички свързани по различен начин в различните храни – истинска биохимична мина. Щом хапката влезе в съприкосновение със слюнката ви, вашето тяло започва да изработва магията си и процесът на храносмилането се включва. Всеки от тези хранителни химикали взаимодейства с други хранителни химикали и с химикалите на вашето тяло по много специфични начини. Това е един безкрайно сложен процес и буквално е невъзможно да се разбере точно как един химикал си взаимодейства с друг химикал. Ние никога няма да разберем как се напасва всичко едно към друго. Главното послание, което се опитвам да отправя, е следното: химическите вещества, които получаваме с храните, участват в серия от реакции, работещи заедно за доброто здраве. Във всички наши телесни клетки има сложни контролни механизми, които определят къде да отидат отделните нутриенти, какво е необходимото количество от тези нутриенти и кога да протече всяка реакция. Тази безкрайно сложна мрежа от реакции е създадена с цел да се извлече максимална полза от непреработените храни, такива, каквито са в природата. Погрешно информираните могат да възхваляват отделен нутриент или химикал, но това мислене е твърде опростенческо. Нашите тела знаят как да извличат полза от химическите вещества в храната така, както са заедно, извличайки някои и изхвърляйки други.
,,Китайското проучване“ д-р Кембъл