ДА ОСТАНЕШ ЩАСТЛИВО ЖЕНЕН Е ИЗКУСТВО

Преди няколко години намерихме един цитат от неизвестен автор, който гласи: „Да се ожениш е лесно. Да останеш женен е по-трудно. Да останеш щастливо женен за цял живот трябва да се счита за изящно изкуство“.

Наистина не трябва да си гений, за да оцениш верността на това твърдение. Ако просто се загледаш в хората около себе си – с които общуваш всеки ден – бързо ще разбереш колко вярно е то.

Дори ако си женен/а само от няколко месеца, вече си преживял/а колко е трудно да останеш женен/а, да не говорим за щастливо женен! Тогава как се изгражда и поддържа интимна връзка с партньора и как ставате съюзници?

Когато тук говорим за интимност, вероятно не е каквото повечето от вас си мислят в този момент. Интимността, за която говорим, е просто близост, каквато трябва да изгради всяка брачна двойка – емоционална, финансова, духовна и интелектуална. Макар че физическата интимност е много важна за брака, ако двойката не създаде близостта, за която говорим в тази глава, те никога няма истински да преживеят интимността, необходима да се извърви пътят на брака. Едно речниково определение за интимност, което открихме преди много време, гласи: „Нежна връзка, нишките на която са изтъкани от взаимната загриженост, отговорност, доверие, открито споделяне на чувства и усещания, както и спокойната размяна на информация за важни събития“.1

ДА СТАНЕТЕ БЛИЗКИ СЪЮЗНИЦИ

 

Да станете близки съюзници означава да възприемете следните елементи в брачната си връзка. Първо, единство, което е тази „една плът“, за която говори Библията. Това е емоционално, финансово, духовно, интелектуално и физическо единство, което всеки успешен брак трябва да има. Второ, постоянство, което е отдаденост на брачния партньор до края на живота. Това не означава, че Бог не ви обича, ако се разведете. Бог ви обича, независимо от семейното ви положение. Обаче ненавижда развода, защото той разделя и наранява хората. Но насилието и изневярата също убиват постоянството в брака. Затова те трябва да бъдат изключени на всяка цена, за да се наслаждавате на брачната връзка, която Бог е предвидил за вас.  Трето, откритост, което означава да бъдете прозрачни за партньора си. Не трябва да има срам във връзката. Това създава обстановка на безопасност и подкрепа, защото както съпругът, така и съпругата разбират ясно, че са от един и същи отбор и няма какво да крият един от друг.

Да станете близки съюзници е решение да бъдете търпеливи и добри с брачния си партньор и да се защитавате един друг от всяка чужда намеса, която се опитва да омаловажи или разруши връзката ви. Да бъдете близки съюзници е нагласа, която укрепвате всеки ден, за да може бракът да ви носи щастие, удовлетворение и доволство.

БЪДИ ПРОАКТИВЕН

В една по-предна глава споменахме представената от д-р Стивън Кови идея „бъди проактивен“ за успешно общуване. Тази идея насърчава хората да живеят според това, което той нарича техен „Кръг на контрол“, а не „Кръг без контрол“. Когато живеете в своя Кръг на контрол, през повечето време контролирате единствения човек, когото наистина можете – себе си. Това е противоположно на живота в Кръга без контрол, където хората прекарват времето си в опити да контролират другите. Проактивните хора живеят живота си в техния Кръг на контрол и е по-вероятно да общуват с благодат от хората, които прекарват живота си в Кръга без контрол.

Истината е, че не можете да контролирате вашия партньор, деца, братя/сестри, родители или роднини. Всъщност можете да контролирате само себе си. Затова когато някой ви каже нещо неприятно, вместо да използвате енергията си да се опитвате да го променяте, е много по-полезно да използвате това време да подготвяте своята реакция на мир и благодат. Както споменахме по-рано, между това, което някой казва на вас, и вашата реакция има „пространство“. Затова преди да отговорите, не забравяйте да направите три неща в това пространство: спри, помисли и избери.

Когато някой ни казва нещо, което не харесваме, сме склонни да реагираме бързо по подобен начин. Обаче за общуването с благодат – да реагираме по начин, който той не заслужава – е необходимо да бъдете проактивни, да живеете във вашия Кръг на контрол, да спрете, за да имате време да задържите дъха си, преди да кажете нещо, което ще причини същата болка или ще влоши нещата. В това „пространство“ – пред вашия партньор – вие трябва също да помислите какво не трябва да казвате и какво трябва да казвате, за да подобрите нещата. Накрая трябва да изберете правилния отговор. Правилният отговор е този, който успокоява положението, а не добавя още масло в огъня. Именно това означава да използваме думите като дарове от злато и сребро.

КРЪГ БЕЗ КОНТРОЛ

Хората, които много не се замислят за изграждане на здрави семейни връзки, живеят в техния Кръг без контрол. Вместо да избират внимателно реакцията си, когато говорят с член от семейството, те обвиняват другия, че е започнал разправията, и смятат, че е оправдано да обиждат другия човек. Тези хора реагират реактивно, вместо да избират да бъдат проактивни. Те не използват „пространството“ межди думите на другия и реакцията си и не мислят за влиянието на реакцията си върху връзката. Затова не спират, не мислят и не вземат добри решения за здравето на връзката с въпросния близък човек.

Хората често ни казват, че е твърде трудно да се живее по такъв начин – като внимаваме да не нараним чувствата на близките си. Казват, че не е нормално. Хората просто трябва да престанат да бъдат толкова обидчиви. Болката е неизбежна при общуването с другите.

Докато в някои отношения това е вярно, семейните връзки също могат да се сравнят с каране на кола. Когато стигнем до червен светофар, спираме. Естествено би било да продължаваме да караме, за да стигнем до целта си по-бързо и без прекъсвания. Обаче тъй като не сме единствените, които се движат по пътищата на градовете, където живеем, трябва да помним, че трябва да споделяме пътя с другите шофьори, които пътуват в различни посоки.

Светофарите помагат на всички шофьори да стигнат до определеното място безопасно. Ако сме достатъчно търпеливи, всички ще имаме възможността да стигнем до мястото, където сме се запътили. Ако не обръщаме внимание на светофарите, поставени на стратегически места, ние най-вероятно ще се сблъскаме с други коли, потенциално навреждайки на себе си и на другите, а дори и причинявайки фатална катастрофа заради липсата на внимание и загриженост.

Семейните връзки са много крехки и трябва много да се внимава в разговорите. Ако си поставите за цел да внимавате и ги да изграждате градивно, тези решения ще поддържат връзките в безопасност и ще избягвате наранените чувства, които могат да доведат до смъртта на една връзка.

Уили и Илейн Оливър, „Надежда за семействата днес“

ГАРАНЦИЯ ЗА УСПЕШЕН БРАК

„Истинската любов е висш и свят принцип, напълно различен по характер от онази любов, която се пробужда от импулс и която внезапно умира, когато бъде тежко изпитана. Младежите биват подготвяни за създаване на собствен дом именно чрез верността в изпълнението на дълга в дома на родителите. Нека практикуват там себеотрицание, доброта, учтивост и християнско съчувствие. Така топлината на любовта ще се поддържа в сърцето. Мъжът, който излезе от такъв дом, за да стане глава на свое семейство, ще знае как да осигури щастие на тази, която е избрал за спътница в живота. Вместо да бъде краят на любовта, бракът ще бъде само нейното начало“ (Уайт, Е. Ум, характер, личност. С., Нов живот, 2000, с. 88).