ДА ПАЗИМ ОЧИТЕ СИ
Хората, които виждат добре, често приемат зрението като нещо полагаемо им се. Ние се отнасяме към очите си повече като към малки парченца техника, отколкото като към живи части от тялото ни. Но изследвания, проведени през последните няколко десетилетия показаха, че тези парченца „техника” се увреждат сериозно от храната, която ядем. Нашите закуски, обеди и вечери влияят особено върху две чести очни заболявания, катарактата и макуларната дегенерация, които засягат милиони по-възрастни американци. Макуларната дегенерация е водеща причина за необратима слепота при хората над шестдесет и пет години. Над 1,6 милиона американци страдат от тази болест и много от тях ослепяват. Както се вижда от името, това състояние се изразява в разрушаване на макулата, която е биохимичната точка на пресичане в окото, мястото, където енергията на влизащата светлина се трансформира в нервен сигнал. Макулата играе централна роля в зрението, поради което тя трябва да функционира добре. Намиращите се около макулата мастни киселини, реагират с влизащата светлина, при което се образуват малки количества високо реактивни свободни радикали. Тези свободни радикали могат да разрушат или да предизвикат дегенерация на съседните тъкани, включително макулата. Но за наш късмет, увреждането от свободните радикали може да се избегне благодарение на антиоксидантите в зеленчуците и плодовете.
,,Китайското проучване“ д-р Кембъл